Η «βλάσφημη» Wikipedia
Πηγή Φωτογραφίας: livemint.com/reuters
Η συμμετοχική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αποκλείστηκε στο Πακιστάν λόγω του «βλάσφημου» περιεχομένου της. Αυτό ανακοινώθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν, ενώ το θέμα της βλασφημίας είναι γενικά ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτήν την μουσουλμανική χώρα των 231 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Wikipedia αποκλείστηκε από χθες το βράδυ σε ολόκληρη τη χώρα, «αφού απέτυχε να ανταποκριθεί στο επανειλημμένο αίτημά μας για κατάργηση βέβηλου περιεχομένου και παράλειψη τήρησης της προθεσμίας για την κατάργησή της», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής.
Η Αρχή αυτή ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι έδωσε στη Wikipedia προθεσμία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής για να αφαιρέσει περιεχόμενο από τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρουσντί. «Κατάργησαν μέρος του περιεχομένου των Σατανικών Στίχων αλλά όχι όλο το σώμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Η Wikipedia «θα παραμείνει αποκλεισμένη μέχρι να αφαιρεθεί όλο το αμφισβητούμενο περιεχόμενο», είπε.
«Σίγαση κάθε διαφωνίας»
Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο διευθύνει τη Wikipedia, ανέφερε ότι το μπλοκ «αποτρέπει την πρόσβαση του πέμπτου πιο πολυπληθούς έθνους του κόσμου στο μεγαλύτερο δωρεάν αποθετήριο γνώσης. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα στερήσει επίσης από τον κόσμο πρόσβαση στη γνώση, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πακιστάν».
Για τον Usama Khilji, διακεκριμένο Παλαιστίνιο υπερασπιστή των ψηφιακών δικαιωμάτων, ο αποκλεισμός της Wikipedia είναι το αποτέλεσμα «μιας συντονισμένης προσπάθειας άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Ο κύριος στόχος είναι να φιμωθεί οποιαδήποτε διαφωνία», σημειώνοντας ότι η βλασφημία χρησιμοποιείται συχνά για αυτόν τον σκοπό, για να επιτυγχάνονται κρατικές απαγορεύσεις».
Κατά το παρελθόν, ορισμένες σελίδες της διάσημης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας είχαν ήδη λογοκριθεί στο Πακιστάν. Οι κορυφαίες εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook το 2010 και το Youtube μεταξύ 2012 και 2016 έχουν επίσης αποκλειστεί για τον ίδιο λόγο. Πιο πρόσφατα, η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο TikTok αποκλείστηκε επανειλημμένα από τη μετάδοση στη χώρα για περιεχόμενο που κρίθηκε «άσεμνο» και «ανήθικο». Η κατηγορία της «βλασφημίας» ήταν και πάλι η αιτιολόγηση της φίμωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας