Ο Ερντογάν ανακοινώνει άρση του βέτο για την Φινλανδία;
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Manu Fernandez
Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει το βέτο της στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, αλλά θα διατηρήσει την άρνησή της να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν το Σαββατοκύριακο και επιβεβαιώνουν πηγές κοντά στο Bloomberg από χθες. Η ιδέα αυτή φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αφήνει για πρώτη φορά τόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινώσει άρση του βέτο για την Φινλανδία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει στη Φινλανδία μια «διαφορετική» απάντηση από αυτή της Σουηδίας στο πλαίσιο των προσπαθειών των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ζήτησαν να ενταχθούν στο μπλοκ ταυτόχρονα, για να προστατευθούν από τη ρωσική απειλή εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία, αλλά η Τουρκία, η οποία έχει δικαίωμα βέτο, απαιτεί σε αντάλλαγμα να σταματήσουν να φιλοξενούν άτομα που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Ωστόσο, η προκήρυξη γενικών εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα απόφασης της Τουρκίας, καθώς το εθνικό κοινοβούλιο θα αναστείλει τις λειτουργίες του τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα εμπόδιζε την τουρκική κυβέρνηση να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα πριν από το άνοιγμα ενός νέου κύκλου διακυβέρνησης.
Πηγές του Bloomberg εξήγησαν ότι επί του παρόντος, η τουρκική κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη με την ανταπόκριση του Ελσίνκι στα αιτήματά της, ειδικά μετά την άρση του εμπάργκο εμπορίου όπλων με την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.
Πράγματι, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάννα Μάριν επιβεβαίωσε προχθές ότι η χώρα της «έχει επιλύσει τα προβλήματα που έθεσε η Τουρκία», αν και πάντα χρησιμοποιούσε τον πληθυντικό για να αναφερθεί στα «αιτήματα» που υπέβαλαν από κοινού οι δύο σκανδιναβικές χώρες. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η κοινή ένταξη είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, προσθέτουν αυτές οι πηγές, είναι πολύ πιο δύσκολες. Ο Ερντογάν τούς κατηγορεί ότι συνέλαβαν 120 «τρομοκράτες» χωρίς να τους παραδώσουν. «Εάν δεν υπάρξει έκδοση, λυπάμαι πολύ», είχε χαρακτηριστικά τονίσει ο Ερντογάν, μετά την πρόσφατη καύση του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας από ακροδεξιά οργάνωση.
Η σουηδική κυβέρνηση υποσχέθηκε να ενισχύσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά ζήτησε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, που υπολογίζεται σε έξι μήνες, κάτι που η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί. «Η Τουρκία θέλει πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε και δεν θα της δώσουμε, και τώρα η απόφαση εναπόκειται στους Τούρκους», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον στις αρχές του περασμένου μήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αραιώσει τις επικριτικές δηλώσεις του απέναντι στην Φινλανδία. Ο Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί τις εισηγήσεις ορισμένων συνεργατών του, οι οποίοι του εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι είναι αδύνατον να απαιτηθεί τώρα από τους Σκανδιναβούς να αλλάξουν την πολιτική και κοινωνική παράδοση της ανεκτικόητας. Και αυτό που διαφαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος σταθμίζει τώρα, είναι το πολιτικό κόστος πριν από την λήψη της οριστικής απόφασης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας