Κόσμος

Οι ΥΠΟΙΚ Γαλλίας-Γερμανίας στην Ουάσινγκτον για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της ΕΕ

Οι ΥΠΟΙΚ Γαλλίας-Γερμανίας στην Ουάσινγκτον για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας Μπρουνό Λε Μερ και Ρόμπερτ Χάμπεκ θα μεταβούν αμφότεροι την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας Μπρουνό Λε Μερ και Ρόμπερτ Χάμπεκ θα μεταβούν αμφότεροι την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για να υπερασπιστούν τις τελευταίες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αμφιλεγόμενης χορήγησης πράσινων επιδοτήσεων από τις ΗΠΑ μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Ο Λε Μερ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον στις 6-7 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθούν με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, την Αμερικανίδα Εμπορική Αντιπρόσωπο Κάθριν Τάι και την Υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ρεμόντο.

«Ο ΙΡΑ αλλάζει το παιχνίδι. Παρέχει [στις αμερικανικές εταιρείες] ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα οποία, μαζί με τις πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ, παρουσιάζουν κινδύνους για [την ευρωπαϊκή] βιομηχανία», δήλωσε ο Λε Μερ σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το Σάββατο (4 Φεβρουαρίου).

Το IRA είναι ένα πακέτο επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου έτους, με στόχο τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Ένα μέρος του συστήματος επιδοτήσεων απαιτεί τα προϊόντα να συναρμολογούνται στις ΗΠΑ, θέτοντας έτσι τις εταιρείες της ΕΕ σε μειονεκτική θέση – και πιέζοντας περαιτέρω τους παράγοντες της βιομηχανίας της ΕΕ να μετεγκατασταθούν ή να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Ο Λε Μερ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα έπρεπε να υπάρχει «διαφάνεια στα επίπεδα των επιδοτήσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων […] ώστε να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός» και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών αγορών.

Επέμεινε επίσης ότι και οι δύο θα πρέπει να υιοθετήσουν μια «συνεργατική προσέγγιση» σε στρατηγικές επενδύσεις, όπως οι ημιαγωγοί – υποστηρίζοντας ολόψυχα τον τελευταίο γύρο χαλάρωσης των κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γερμανός Χάμπεκ μίλησε εξίσου υπέρ των φορολογικών ελαφρύνσεων για επενδύσεις που θεωρούνται «πράσινες» ως πιθανή απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «πρέπει να παραμείνει, ή να ξαναγίνει, ανταγωνιστική».

Οι δύο υπουργοί θα «εξηγήσουν την ευρωπαϊκή θέση για τον ΙΡΑ» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ενόψει του ταξιδιού, ο Χάμπεκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Θεωρητικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να χτίσουμε μια πράσινη γέφυρα πέρα από τον Ατλαντικό, ιδίως όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σουηδία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αντιδράσει

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει την αντίδρασή της στον ΙΡΑ.

Την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα βιομηχανικό σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία που έχει ως στόχο να «επικεντρωθεί στις τεχνολογίες-κλειδιά για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η επιδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι επιτρέπουν ήδη οι κανόνες της Συνθήκης, και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Επιτροπής. Αυτό κατοχυρώνεται στην αρχή των «αντίστοιχων επιδοτήσεων», η λειτουργία της οποίας έχει καταστεί σαφέστερη σε μια ανακοίνωση της Επιτροπής, που διέρρευσε στη EURACTIV την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, τα κράτη μέλη μπορούν να αντιστοιχίσουν το ποσό της ενίσχυσης που έχει προσφερθεί σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία από μια τρίτη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας έτσι τη βιομηχανία να παραμείνει στη Γηραιά Ήπειρο. Η εν λόγω «αντιστοίχιση» ήταν στο επίκεντρο ενός γαλλογερμανικού εγγράφου θέσεων «Για μια ευρωπαϊκή πράσινη βιομηχανική πολιτική» που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό γαλλογερμανικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον αποτελεί ένδειξη επαναφοράς των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, μετά από μήνες τεταμένων σχέσεων. Οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχαν πληθύνει σε θέματα όπως οι τιμές της ενέργειας, τα πυρηνικά και τα θέματα ευρωπαϊκής άμυνας.

Το ατομικό ταξίδι του Σολτς στην Κίνα στις αρχές Νοεμβρίου είχε εξοργίσει τους Γάλλους και τους ομολόγους του στην ΕΕ. «Είναι πολύ σημαντικό η συμπεριφορά των κρατών μελών απέναντι στην Κίνα […] να αλλάξει με τρόπο που να είναι περισσότερο συντονισμένος παρά ατομικά καθοδηγούμενος, όπως προφανώς θέλει η Κίνα», είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της βιομηχανίας της Επιτροπής, Τιερί Μπρετόν.

Παρά την επίδειξη συμφωνίας του Παρισιού και του Βερολίνου επί του θέματος, οι συζητήσεις αυτές δεν θα είναι κατ’ ανάγκη εύκολες: τα μικρότερα και με μικρότερο οικονομικό βάρος κράτη είναι λιγότερο πεπεισμένα για τη χαλάρωση των εθνικών κανόνων επιδότησης από ό,τι ο Χάμπεκ και ο Λε Μερ, φοβούμενοι ότι βαριά ονόματα όπως η Γερμανία θα μπορούσαν να τα υπερκεράσουν.

Την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη άτυπη συνάντηση των υπουργών ανταγωνιστικότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το Βιομηχανικό Σχέδιο. Στις 9-10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πηγή: Euractiv.com/Από Julia Dahm and Théo Bourgery-Gonse

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments