Τουρκία, ένας σεισμογενής τόπος
Πηγή Φωτογραφίας: the toc
Ο σημερινός καταστροφικός και φονικός σεισμός ήρθε να ανακινήσει θλιβερές μνήμες από την ιστορία των σεισμικών δονήσεων μια χώρας, που θεωρείται κατεξοχήν σεισμική και η οποία χρειάζεται να επικαιροποιήσει και να αναβαθμίσει τις αντισεισμικές δομές της.΄
Ισχυροί σεισμοί σημειώνονται στην Τουρκία, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε ακτίνα αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Σε σχέση μάλιστα με το μέγεθος της χώρας, οι σεισμοί είναι συχνότεροι από τον μέσο όρο, αλλά όχι υπερβολικοί σε αριθμό, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος.
Από το 1950, περισσότεροι από 35.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως άμεσο αποτέλεσμα των σεισμικών δονήσεων. Έξι σεισμοί προκάλεσαν επίσης τσουνάμι, το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε, με τη σειρά του, ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.
Ωστόσο, ο ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία καταγράφεται τον Μάιο του 2014 στην Κωνσταντινούπολη, στο Κοτζαέλι, στην περιοχή Σακαρύα. Η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών σε βάθος 39 km προκάλεσε 17.118 θανάτους.
Ακολουθεί ένας σεισμός διάρκειας 45 δευτερολέπτων, που επηρεάζει όλη τη δυτική Τουρκία. Ο σεισμός ακολουθείται από 200 μικρές δονήσεις που έγιναν αισθητές τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές της Χώρας θα κατηγορηθούν για την αναποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε αυτόν τον σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση, τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σεισμικής δόνησης.
Η σεισμικότητα της Τουρκίας δεν είναι αποκομμένη, βέβαια, από την γεωγραφική της θέση.
Η Τουρκία βρίσκεται στο οροπέδιο της Ανατολίας, γνωστό για τη σεισμική του δραστηριότητα. Ένα ρήγμα στην πλάκα της Βόρειας Ανατολίας, μεταξύ του Καυκάσου και της χώρας μας, είναι η πηγή ενός φονικού σεισμού με άνευ προηγουμένου ζημιές για την Τουρκία.
Οι μεγάλες πόλεις Izmit, Κωνσταντινούπολη και η ναυτική βάση Golcuk βρίσκονται χωρίς ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Το πρωί της 17ης Αυγούστου, οι νεκροί στον ύπνο τους ήταν χιλιάδες. Σχεδόν 35.000 άνθρωποι αγνοούνται, άλλοι 45.000 τραυματίζονται, ενώ 600.000 μένουν άστεγοι. Επιπλέον, σχεδόν 244.000 πρόσφατα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ άλλα έχουν ραγίσει και έχουν κηρυχθεί μη κατοικήσιμα. Για να εξοικονομήσουν κόστος κατασκευής, οι Τούρκοι κατασκευαστές ακινήτων φέρεται να απέτυχαν να τηρήσουν τα πρότυπα ασφάλειας κτιρίων σε μια περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κατακλυστεί. Στον απόηχο της καταστροφής, ο πληθυσμός και τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τα αρχές των τοπικών και εθνικών αρχών για τη χαλαρότητά τους στη διαχείριση της κρίσης. Από τη γεωγραφική της θέση, η Τουρκία είναι συνηθισμένη σε αυτό το είδος των ισχυρών δονήσεων.
Ακόμη, οι σεισμικές δονήσεις προκαλούν αγανάκτηση και έρχονται να αναδείξουν τα προβλήματα διαφθοράς του διοικητικού – πολιτικού συστήματος. Και είναι πια σαφές, μετά και την σημερινή καταστροφή, ότι η Τουρκία χρειάζεται ισχυρή οργανωτική υποστήριξη. Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται ήδη για να στείλει ιατρική και τεχνική βοήθεια, ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν, με την τεχνογνωσία τους, την Εθνική Αρχή Αντισεισμικής Προστασίας να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την τρέχουσα κρίση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας