Τι προβλέπουν Έλληνες ειδικοί για τον αριθμό των θυμάτων
Πηγή Φωτογραφίας: parallaxi mag
Στους 3.519 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους δύο σεισμούς στο Καχραμανμάρας, στην νότια Τουρκία, και οι Έλληνες ειδικοί φυσικοί επιστήμονες προβλέπουν σαφώς μεγαλύτερο αριθμό. Παράλληλα, Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν για τρεις τουλάχιστον μήνες δέκα επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τον καταστροφικό σεισμό. Η διεθνής βοήθεια αυξάνει στην περιοχή.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις, κοντά στο συντονιστικό κέντρο. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 3.500 θανάτους και 22.000 τραυματίες. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, αλλά και στη γεωγραφία μας και στον κόσμο. Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βάσει της εξουσίας που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος. Θα ολοκληρώσουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σχετικά με αυτήν την απόφαση, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες».
Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών του σεισμού και τον επιχειρηματικό κόσμο να κάνουν δωρεές στην εθνική αντισεισμική αρχή και πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει πρόσθετη χρέωση για μεταφορές σε λογαριασμούς τουρκικής λίρας και ξένου νομίσματος της Αρχής σε όλες τις κορυφαίες».
Έλληνες επιστήμονες, ειδικευμένοι στις φυσικές καταστροφές, «ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σαφώς πιο ψηλά.,
Έτσι, ο κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999. Ο πρώτος σεισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ανατολία. Συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας πολλή σκέψη για το εάν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός ή δεύτερος κύριος σεισμός. Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999 (πάνω από 17.000 νεκροί). Μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς, ίσως και παραπάνω».
Ο Κ. Συνολάκης συμπλήρωσε δηλώνοντας πως «ακόμα και πέντε άτομα να βάλετε σε κάθε κτίσμα από τα 3.000 κτίσματα, βγάζετε ένα πολύ δύσκολο και στενάχωρο νούμερο. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Ίσως τα πιο κοντινά νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει. Η προσπάθεια διάσωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη».
Για αυξημένο αριθμό θυμάτων μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ και ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες. Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ».
Δυσοίωνη είναι, δυστυχώς, και η πρόβλεψη του κ. Άκη Τσελέντη, διδάκτωρ Γεωφυσικής, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Τσελέντης μιλά ευθέως 15.000 θύματα αθροιστικά, σε Τουρκία και Συρία.
Πιο ειδικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Τσελέντης ανέφερε: «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας