Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το μεταναστευτικό ζήτημα πρόκειται να κυριαρχήσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., σημειώνουν οι «FT», τονίζοντας πως η συνολική ρητορική του μπλοκ για το θέμα αναμένεται να γίνει σημαντικά πιο σκληρή.
Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα σηματοδοτήσει μια πιο σκληρή στάση της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς οι πρωτεύουσες της Ευρώπης παραπονιούνται ότι ο αυξανόμενος αριθμός αφίξεων επιβαρύνει τις διοικητικές ικανότητες και διαβρώνει τη δημόσια υποστήριξη, γράφει ο Sam Fleming στους «Financial Times».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές Μέσο ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσει σε μια συλλογική προσέγγιση που θα είναι συνεκτική και παράλληλα «πολύ αυστηρή».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης ενός «εμμένοντος» κύματος παράτυπης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και άμεσα».
Σημαντική επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. από το 2016, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία
Οι χώρες της Ε.Ε. καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία έλαβαν περισσότερες από 107.000 αιτήσεις ασύλου τον Νοέμβριο, ποσοστό-ρεκόρ από τη μεταναστευτική κρίση του 2016 και ρεκόρ για τρίτο συνεχή μήνα με περίπου 100.000 αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι οι παράτυπες αφίξεις στην Ε.Ε. πέρυσι ήταν επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.
Οι πιέσεις έχουν επιδεινωθεί από τον αριθμό των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία, με περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εγγεγραμμένοι σε συστήματα προσωρινής προστασίας ή παρόμοιες δομές στην Ευρώπη.
Οι αυξανόμενοι αριθμοί έχουν βάλει ξανά το θέμα της μετανάστευσης ψηλά στην πολιτική ατζέντα, όχι μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και βορειότερα, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία.
Η κατάσταση εγκυμονεί τον κίνδυνο να ανοίξουν ξανά παλιές πληγές μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς οι χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους αριθμούς παράτυπων μεταναστών παραπονούνται ότι άλλες πρωτεύουσες δείχνουν ανεπαρκή αλληλεγγύη.
Επιστολή της Ελλάδας και άλλων επτά χωρών της Ε.Ε. για καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης
Η προσοχή για μια σειρά κρατών-μελών θα εστιαστεί στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της Ε.Ε., αφού διασχίσουν διαδρομές, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και η Κεντρική Μεσόγειος, και στην απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από τον ευρωπαϊκό χώρο, εάν κριθεί ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να παραμείνουν.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η εστίαση της Ελλάδας περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως η επέκταση των περιφράξεων, καθώς και η ενίσχυση των επιστροφών των μεταναστών στις χώρες τους και η δίκαιη κατανομή των βαρών στην Ευρώπη, υπό την οποία κάποια κράτη-μέλη θα δείχνουν αλληλεγγύη ισότιμη με εκείνα του νότου.
Κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Αυστρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία, απέστειλαν αυτήν την εβδομάδα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας «καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης», μέσω της μείωσης των κινήτρων για «επικίνδυνα ταξίδια» στην Ευρώπη, ταυτόχρονα με τη διάλυση των δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων.
Οι ηγέτες θα ζητήσουν να συμφωνηθεί μια «συνολική προσέγγιση» για τη μετανάστευση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο, σύμφωνα με τους «FT», οι πιθανότητες να επιτύχει κάτι τέτοιο η Ε.Ε. παραμένουν ελάχιστες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας