Κόσμος

Όρμπαν: Χθεσινός ατλαντιστής, σημερινός ρωσόφιλος

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Μοναδική και κάπως αδέξια η εξαίρεση του Βίκτορ Όρμπαν, που, όμως, ήταν ένας πιστός και αφοσιωμένος φίλος της Δύσης μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Η θέα του υπερσυντηρητικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας είναι γνωστή και απεικονίζει την αποδοκιμασία του Όρμπαν προς τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όμως, η συμπεριφορά του πολιτικά εκκεντρικού ηγέτη θα ήταν σίγουρα διαφορετική.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ουγγαρία έχει υποστηρίξει τους εννέα γύρους κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και έχει δεχθεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ωστόσο, η χώρα είναι μια διαφωνούσα φωνή στην Ευρώπη και ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, είναι αποφασισμένος να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και τον «φίλο» Πούτιν.  Ως εκ τούτου, η Βουδαπέστη αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευση όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία, προτού αποφύγει την εφαρμογή κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου και του ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η ουγγρική οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά. Αντίθετα, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες με τη συνέχιση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού, ένα έργο που χρηματοδοτείται, σε μεγάλο βαθμό, από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosatom.

Αυτή η πυρηνική σύμβαση που υπέγραψε ο Βίκτορ Όρμπαν δείχνει πώς η μοίρα της Ουγγαρίας συνδέεται τώρα με τη Ρωσία, παρόλο που η Βουδαπέστη παρατηρούσε μια ατλαντική θέση μέχρι το 2008. Την εποχή του πολέμου στη Γεωργία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός καταδίκαζε σθεναρά την ρωσική επίθεση και δήλωνε υπέρ της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εν όψει των διαγραφόμενων ρωσικών τάσεων, που άρχιζαν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των εδαφών του Κιέβου. Αλλά συνειδητοποιώντας ότι τίποτα δεν θα σταματήσει τη ρωσική μηχανή, γρήγορα πείθεται για δύο πράγματα: οι Δυτικοί δεν θα κάνουν τίποτα για να περιορίσουν τη Ρωσία και η οικονομική κρίση σηματοδοτεί το τέλος της πλήρους οικονομικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτήν ακριβώς την διττή εκτίμηση «έπεσε έξω» η πρόβλεψη του, κατά τα άλλα διορατικού, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος άλλαξε ενεργειακό και οικονομικό στρατόπεδο για λόγους καθαρά υλικούς.

Και σήμερα, είδε την Ιστορία από την κλειδαρότρυπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο