Κόσμος

Reuters: Η ενεργειακή πολιτική της Κίνας ευνοεί την Ευρώπη

Το Πεκίνο έχει επικεντρωθεί εκ νέου σε μεγάλο βαθμό στον γαιάνθρακα

Η ενεργειακή πολιτική της Κίνας ευνοεί εμμέσως την Ευρώπη. Μια οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα ενισχύσει την όρεξή της για υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο οι Ευρωπαίοι λαχταρούν, διότι έστρεψαν τα νώτα στις προμήθειες από τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η εκστρατεία του Πεκίνου να αυξήσει τις εισαγωγές αγωγών, να χρησιμοποιήσει περισσότερο γαιάνθρακα και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, θα πρέπει να περιορίσει την αύξηση της κινεζικής ζήτησης για το δεδομένο υγρό καύσιμο κατά το 2023. Αυτό θα μπορούσε να απαλύνει τον οδυνηρό αντίκτυπο για την Ευρώπη, που διψάει για φυσικό αέριο.

Το 2021, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν η μεγαλύτερη αγοράστρια στον κόσμο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ωστόσο, οι αγορές της μειώθηκαν κατά 20%, σε 64 εκατομμύρια τόνους ή 88 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε αεριοποιημένη μορφή το επόμενο έτος, όταν τα lockdowns περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, ώθησε τους Κινέζους εμπόρους να ανακατευθύνουν τα φορτία των ΗΠΑ, που εξασφαλίστηκαν μέσω φθηνότερων μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την πληγείσα από τον πόλεμο ήπειρο και με σκοπό το κέρδος, μια τάση που μπορεί να συνεχιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισήγαγε ρεκόρ ποσότητας καυσίμου, που έφθασε τα 131 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, ήτοι 60% περισσότερο από το 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Kpler.

Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας έχουν βελτιωθεί αφότου το Πεκίνο εγκατέλειψε ξαφνικά την πολιτική του για μηδενική ανοχή στην COVID, τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η πτώση στις τιμές των ακινήτων και η αποδυνάμωση των εξαγωγών υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο θεαματική από ό,τι όταν η ασιατική χώρα χαλάρωσε για πρώτη φορά τους περιορισμούς της πανδημίας το 2021.

Ο κορυφαίος κρατικός φορέας για τη βιομηχανία, το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας, εκτιμά πως η κατανάλωση ενέργειας αθροιστικά, ο βασικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξηθεί μόλις 6% το 2023 έναντι 10,3% το 2021.

Γι’ αυτό οι κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προβλέπεται να αυξηθούν μόλις 7% φέτος στα 94 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων OilChem China, ή 14% κάτω από το ανώτατο όριο του 2021.

Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να πιστεύουμε ότι η επαναλειτουργία της Κίνας δεν θα δυσχεράνει την προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου για φυσικό αέριο. Εχοντας δεχθεί πλήγμα από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, το Πεκίνο έχει επικεντρωθεί εκ νέου σε μεγάλο βαθμό στον γαιάνθρακα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Πέρυσι, η παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 9% στα 4,5 δισεκατομμύρια τόνους και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2023.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να μειώσει την εξάρτηση από ασταθείς και ακριβότερες αγορές σε υγροποιημένο αέριο, παράγοντας περισσότερο φυσικό αέριο εντός των τειχών και εξασφαλίζοντας περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών, ειδικά από τη γειτονική Ρωσία.

Οι ροές με κατεύθυνση την Κίνα μέσω του δικτύου «Ενέργεια της Σιβηρίας/Power of Siberia», μήκους 3.000 χιλιομέτρων, θα πρέπει να αυξηθούν στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το τρέχον έτος από τα 15 δισεκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P Global Commodity Insights.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο