Κόσμος

Αλβανία: Συγκαταλέγεται στις 4 χώρες της Ευρώπης που είδαν περισσότερο τον πληθυσμό τους να μειώνεται

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 1960 και 1991, ο πληθυσμός της Αλβανίας διπλασιάστηκε και έφτασε σχεδόν τα 3,3 εκατομμύρια άτομα.

Η Αλβανία συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Ευρώπης που είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται περισσότερο σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’90, μειούμενος σήμερα σε 2,79 εκατομμύρια με μείωση 15%.

Η Eurostat δημοσίευσε μια ανάλυση της μείωσης του πληθυσμού στις ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσε ότι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία ήταν εκείνες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση. Ενώ αναμένεται ότι οι τρεις τελευταίες χώρες θα είχαν υποστεί δημογραφική απώλεια μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 1960 και 1991, ο πληθυσμός της Αλβανίας διπλασιάστηκε και έφτασε σχεδόν τα 3,3 εκατομμύρια άτομα. Όμως, μετά το τέλος του κομμουνισμού, άρχισε να μειώνεται λόγω των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα όταν άνοιξαν τα σύνορα μετά από σχεδόν 50 χρόνια απομονωτισμού.

Το 2020-2021, ο πληθυσμός μειώθηκε επίσης λόγω της πανδημίας COVID-19, κατά την οποία ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο κατά τουλάχιστον 13.000. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός αντικατάστασης είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός στο Μαυροβούνιο μειώθηκε κατά 2,4%, στη Σερβία κατά 11%, στη Βόρεια Μακεδονία κατά 3% και στο Κοσσυφοπέδιο κατά 10,2%, σημειώνεται στην έκθεση. Αυτό δείχνει και πάλι ότι η Αλβανία είναι η υψηλότερη στην περιοχή όσον αφορά την αποχώρηση των πολιτών της.

Η Αλβανία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου οι Αλβανοί που ζουν εκτός της χώρας είναι περισσότεροι, παρά εντός. Είναι επίσης μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, με χιλιάδες να ζητούν άσυλο και εκατοντάδες να τους χορηγείται κάθε χρόνο.

Πηγή: exit.al (Alice Taylor)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο