Διεθνή

Die Zeit: Γιατί οι φυσικές καταστροφές είναι πολιτικές

Die Zeit: Γιατί οι φυσικές καταστροφές είναι πολιτικές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές σαν βιβλική τιμωρία. Αλλά αυτό που έκαναν οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία, για παράδειγμα, δεν είναι μοίρα, αλλά πολιτική.

Λίγα πράγματα είναι τόσο ξεπερασμένα και σύγχρονα ταυτόχρονα όσο η λέξη φυσική καταστροφή. Σύγχρονα, γιατί πρόσφατα οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι ξηρασίες και οι σεισμοί έχουν πλήξει συχνά την ανθρωπότητα, όπως συμβαίνει τώρα στην Τουρκία και τη Συρία. Και επειδή, σύμφωνα με την έρευνα απόδοσης, η κλιματική κρίση κάνει πιο πιθανά τέτοια ακραία γεγονότα. Ξεπερασμένα, γιατί η λέξη υποδηλώνει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, απλά επειδή το θέλησε η μοίρα ή για λόγους ανωτέρας βίας. Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες ως τις μοιραίες τιμωρίες που απειλεί η Βίβλος.

Οι φυσικές καταστροφές είναι άκρως πολιτικά γεγονότα. Όχι γνήσια πολιτικά, περισσότερο ως προς τις συνέπειές του. Για παράδειγμα, επειδή πυροδοτούν μετακινήσεις ανθρώπων. Ολόκληρες περιοχές γίνονται ακατοίκητες λόγω της ξηρασίας ή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Εκτός από αυτές τις σταδιακές διαδικασίες, υπάρχουν ξαφνικές καταστροφές: Έτσι, όταν το ηφαίστειο Γκόμα εξερράγη στο Κονγκό πριν από δύο χρόνια, πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν ξαφνικά καταφύγιο στη γειτονική Ρουάντα.

Η αντιμετώπιση του φρικτού κόστους τέτοιων καταστροφών είναι επίσης πολιτική. Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό όμιλο Munich Re, πλημμύρες, καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές και άλλες καταστροφές προκάλεσαν οικονομική ζημιά 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως πέρυσι.

Η πολιτική διάσταση είναι ακόμη πιο εμφανής στους σεισμούς στην τουρκοσυριακή συνοριακή περιοχή, όπου τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η υποτίμηση αυτής της περιοχής είναι πολιτική απόφαση. Και αυτή η περιοχή υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή, επειδή ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες και τώρα καλεί τον πληθυσμό που υποφέρει να «κάνει υπομονή», αντιμετωπίζει τους κυρίως Κούρδους και Αλεβέτ που κατοικούνται στα νοτιοανατολικά της χώρας στην καλύτερη περίπτωση ως ενδοχώρα. Από τότε που ιδρύθηκε η Τουρκία πριν από 100 χρόνια, αυτή η περιοχή βρίσκεται σε μειονεκτική θέση· οι κάτοικοί της είναι λιγότερο Τούρκοι από τους Τούρκους και αντιμετωπίζονται μειωτικά. Αυτό συνέβαλε στις συνθήκες που έκαναν τον σεισμό να είναι τόσο καταστροφικός για αυτούς.

Για τη Δύση, ο Ερντογάν είναι ένας μη αγαπητός αλλά χρήσιμος εταίρος. Η Τουρκία έχει σημασία για την Δύση που βοηθά. Δεν έχει όμως και η Συρία, ή τουλάχιστον δεν έχει την ίδια σημασία.  Έτσι, όταν οι πρόεδροι δυτικών χωρών μίλησαν για την καταστροφή, ο πενταψήφιος αριθμός των θανάτων στη Συρία δεν άξιζε καν να του αναφερθεί.

Αφαιρέστε λοιπόν τη λέξη «μοίρα» από το λεξιλόγιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments