Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας πέφτει μετά από μήνες πίεσης από τη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: euronews.com
Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά από μήνες προσπαθειών να αντισταθεί στην οικονομική και πολιτική πίεση από τη Μόσχα που ενισχύθηκε από τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη γειτονική Ουκρανία.
Σε μια αιφνιδιαστική ενημέρωση τύπου την Παρασκευή, η πρωθυπουργός Ναταλία Γαβριλίτσα ανακοίνωσε ότι παραιτείται μαζί με τη φιλοδυτική κυβέρνησή της. Η Μολδαβία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με την Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις από τη Μόσχα, η οποία προσπάθησε να υπονομεύσει την εξουσία της. «Αν η κυβέρνησή μας είχε την ίδια υποστήριξη στο εσωτερικό που είχαμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και πιο γρήγορα», είπε ο Gavriliţa. «Η Μολδαβία εισέρχεται σε μια νέα φάση, στην οποία η ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος Μάγια Σαντού είπε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατηγορεί εδώ και καιρό τη Ρωσία, η οποία εδρεύει στρατιώτες στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά, ότι προκαλεί αναταραχή στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, Κισινάου. Σε συνέντευξή του στο POLITICO τον περασμένο μήνα, ο Σαντού κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενεργειακή κρίση και τα αυξανόμενα κόστη για να «φέρει αστάθεια στη Μολδαβία», αναφερόμενος στις προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας να πυροδοτήσει το αντικυβερνητικό αίσθημα. Η Μόσχα έχει μακρά ιστορία στροφής των οικονομικών βιδών στη Μολδαβία τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να υπονομεύσει τις φιλοευρωπαϊκές διοικήσεις, κυρίως με την επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές στη Ρωσία των πολύ σημαντικών κρασιών της Μολδαβίας.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης την Παρασκευή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Gavriliţa με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις Βρυξέλλες για να κάνουν απολογισμό των προοπτικών ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ. Συνορεύοντας με την Ουκρανία, η Μολδαβία βρέθηκε επισφαλώς κοντά στον πόλεμο και επιθυμούσε να κάνει μια πράξη εξισορρόπησης καθώς επιδιώκει να προστατευτεί στρατιωτικά χωρίς να προκαλέσει τη Μόσχα. Η χώρα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία εξαρτιόταν 100 τοις εκατό από το ρωσικό αέριο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, αντιμετώπιζε τον εκρηκτικό πληθωρισμό και τη δημόσια αναταραχή για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Ο Sandu, πρώην ακτιβιστής κατά της διαφθοράς με σπουδές στο Χάρβαρντ, είπε στο POLITICO τον περασμένο μήνα ότι διεξάγεται τώρα μια «σοβαρή συζήτηση» στη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ένταξης σε μια αμυντική συμμαχία.
«Τώρα, υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση… για την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ή αν πρέπει να είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης συμμαχίας», είπε. «Και αν καταλήξουμε, κάποια στιγμή, στο συμπέρασμα ως έθνος ότι πρέπει να αλλάξουμε την ουδετερότητα, αυτό θα πρέπει να συμβεί μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία». Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είπε στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία είχε υποκλέψει τα ρωσικά σχέδια για «καταστροφή» της Μολδαβίας.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας επιβεβαίωσαν αργότερα ότι είχαν επίσης εντοπίσει «ανατρεπτικές δραστηριότητες» με στόχο «την υπονόμευση του κράτους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, την αποσταθεροποίηση και την παραβίαση της δημόσιας τάξης». Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για την «απαράδεκτη παραβίαση του εναέριου χώρου [της Μολδαβίας] από ρωσικό πύραυλο» που πέταξε πάνω από τη χώρα ως μέρος μιας εκτεταμένης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Πηγή: politico.eu/BY NICOLAS CAMUT
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας