Διεθνή

Le Monde: ΔΟΕ και Ουκρανία σε αντιπαράθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Le Monde: ΔΟΕ και Ουκρανία σε αντιπαράθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε αντιπαράθεση εκτυλίσσεται η διαφορά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) με την Ουκρανία για τη συμμετοχή ή όχι της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ περνά στην επίθεση.

Τις Ουκρανικές απειλές για μποϊκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι εάν συμμετάσχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές «βαίνουν ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος» , επικρίνει ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ , σε επιστολή με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου και αποκάλυψε αργότερα η Ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ουκρανική ” πίεση  γίνεται αντιληπτή ως “εξαιρετικά λυπηρή” από τη “συντριπτική πλειοψηφία” των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (NOC) και των διεθνών ομοσπονδιών , λέει. «Από αυτή την άποψη, η NOC της Ουκρανίας σίγουρα δεν απολαμβάνει την υποστήριξη ή την αλληλεγγύη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενδιαφερομένων του Ολυμπιακού Κινήματος».

Εκτός από αυτές τις επικρίσεις, ο Τόμας Μπαχ προειδοποιεί επίσης την Ουκρανία για ένα μάταιο μποϊκοτάζ. «Όπως έχει δείξει η ιστορία, τα προηγούμενα μποϊκοτάζ δεν έχουν επιτύχει τους πολιτικούς τους στόχους και χρησίμευαν μόνο για την τιμωρία των αθλητών» στις ενδιαφερόμενες χώρες, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΔΟΕ , ο οποίος στερήθηκε ο ίδιος την υπεράσπιση του τίτλου αλουμινίου της Ολυμπιακής ομάδας από το γερμανικό μποϊκοτάζ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα .

Το αφεντικό της ΔΟΕ υπενθυμίζει επίσης ότι οποιοδήποτε αθλητικό μποϊκοτάζ “αποτελεί παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη” , χωρίς ωστόσο να αναφέρει ρητά τις κυρώσεις – ενώ η Βόρεια Κορέα στερήθηκε από τη ΔΟΕ τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο επειδή δεν έστειλε ομάδα σε αυτούς στο Τόκιο. το 2021. Ο Τόμας Μπαχ διαβεβαιώνει επίσης ότι η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών τον επόμενο χρόνο στη γαλλική πρωτεύουσα «δεν έχει συζητηθεί ακόμη με συγκεκριμένους όρους» με ουδέτερο πανό , χαρακτηρίζοντας έτσι ως «πρόωρες» τις προσπάθειες του Κιέβου να την αποτρέψει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments