Οικονομία

«Ξεπάγωμα» χιλιάδων υποθέσεων πλειστηριασμών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι servicers και οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έχουν υποθήκες σε 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Στο «ξεπάγωμα» χιλιάδων υποθέσεων πλειστηριασμών αναμένεται να οδηγήσει η εφαρμογή της απόφασης που ελαβε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης ως εκπρόσωποι των funds που έχουν αγοράσει τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως μετά την δημοσίευση της απόφασης, η οποία εκτιμάται πως θα γίνει σε ένα μήνα, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που έχουν ασκηθεί στα δικαστήρια όλης της χώρας από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς. Ακόμη, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και φάκελοι που οι ίδιοι οι servicers είχαν «παγώσει», αναμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι servicers και οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έχουν υποθήκες σε 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα προσεχή χρόνια. Μόνο μέσα στους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένοι 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ σύμφωνα με στελέχη των μεγάλων εταιρειών διαχείρισης, η αγορά σταδιακά θα κινηθεί στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, πριν δηλαδή από την κρίση, όταν κάθε χρόνο διενεργούνταν 50.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Γρήγορες κινήσεις

Το θέμα των πλειστηριασμών από τους servicers εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου και η απόφαση βγήκε αρκετά γρήγορα, καθώς όπως προειδοποιούσαν στελέχη των τραπεζών και των servicers, το πάγωμα των πλειστηριασμών αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια του «Ηρακλή», τινάζοντας στον αέρα τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Και αυτό γιατί οι εταιρείες διαχείρισης βασίζουν σημαντικό μέρος των προβλεπόμενων εσόδων έτσι ώστε να πληρώνονται τα έξοδα της τιτλοποίησης των κόκκινων δανειων και οι ομολογιούχοι τόσο του mezzanine τίτλου όσο του senior ομολόγου, για το οποίο έχει εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 47,9 δισ. ευρώ και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για 18,7 δισ. ευρώ. Η κρατική εγγύηση σημαίνει ότι εάν οι εισπράξεις που θα επιτευχθούν από αυτά τα δάνεια μέσα από τις ρυθμίσεις και τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή τους πλειστηριασμούς, δεν είναι επαρκείς για την πληρωμή των επενδυτών που έχουν επενδύσει στα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καλύψει τη ζημία αυτή μέσω των εγγυήσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο