Κόσμος

Reuters: Σε τροχιά ανόδου οι τιμές προϊόντων σε όλο τον κόσμο

Reuters: Σε τροχιά ανόδου οι τιμές προϊόντων σε όλο τον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εταιρείες παραγωγής θα συνεχίσουν τις αυξήσεις μέχρι να ανακτήσουν την κερδοφορία τους

Oι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα στα σούπερ μάρκετ και στα παντοπωλεία φέτος από ό,τι το 2022, σύμφωνα με ομίλους λιανικού εμπορίου, εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και επενδυτές, εκτός εάν μειωθεί το κόστος των εμπορευμάτων ή επιταχυνθεί η στροφή σε φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι λιανέμποροι και οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, ενώ οι τριβές ξεκίνησαν το 2021 με αφορμή τα κωλύματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξαιτίας του κορωνοϊού. Εκτοτε, αυτό μετατράπηκε σε έναν διαρκή πόλεμο για το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δε αύξηση των τιμών των βασικών τροφίμων από ψωμί μέχρι γάλα και κρέας επιδεινώνει την κρίση στο κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί πλήρωσαν 16,7% περισσότερο για φαγητό τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 22 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kantar.

Ο δείκτης τροφίμων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων που καταναλώνονται στο σπίτι και σε καφέ και εστιατόρια, αυξήθηκε σε απίστευτο βαθμό κατά 10,4% για το 2022. Ο Μαρκ Σνάιντερ, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων στον κόσμο, ήτοι της Nestle, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε γερμανική εφημερίδα ότι θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων διατροφής φέτος για να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος παραγωγής, που δεν έχει ακόμη μετακυλισθεί πλήρως στους καταναλωτές.

«Οι επενδυτές θα πληρώσουν μία προσαύξηση για εταιρείες που δείχνουν στο χαρτοφυλάκιό τους ότι έχουν δυνατότητα τιμολόγησης, χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τους όγκους και το μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Τζακ Μάρτιν, διαχειριστής κεφαλαίων στην Oberon Investments.

Τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των εταιρειών συσκευασμένων προϊόντων έχουν συμπιεστεί από το υψηλότερο κόστος των εισροών για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι τιμές συστατικών, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο, έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η Unilever, η οποία αναμενόταν να ανακοινώσει χθες αποτελέσματα έτους, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών της, που λογίζεται ως δείκτης τιμολόγησης, ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 12,5% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η Nestle και ο γίγαντας των γαλακτοκομικών προϊόντων Danone πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα αυτόν τον μήνα. Kατά τον Τίνεκε Φρίκεε, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην εταιρεία επενδύσεων Waverton Investment Management, η Unilever θα αυξήσει τις τιμές το 2023, αν και επιλεκτικά. «Εγινε σαφές από προηγούμενες δηλώσεις της ότι προτιμά να πωλεί λιγότερα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές, να διατηρεί τις τιμές κάτω από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών και να κερδίζει μερίδιο αγοράς», είπε ο κ. Φρίκεε.

Ο δε αναλυτής του κλάδου Μπρούνο Μοντεγιέν, στον οίκο της Bernstein, τόνισε ότι οι εταιρείες παραγωγής θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές μέχρι να ανακτήσουν την κερδοφορία τους. «Το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτήν την τάση είναι να στρέφονται εναλλακτικά οι καταναλωτές στα είδη ιδιωτικής ετικέτας με πιο γρήγορο ρυθμό, οπότε εάν οι τιμές πρώτων υλών εξακολουθήσουν να υποχωρούν, τότε ίσως να μην υπάρχει ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις τιμών».

Τέλος, τον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, του μεγαλύτερου λιανεμπόρου στον κόσμο, προειδοποίησε ότι ορισμένοι «προμηθευτές συσκευασμένων αγαθών εξακολουθούν να μας δείχνουν ότι το 2023 θα εκτιναχθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός πέρα από τον μέσο διψήφιο όρο φέτος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments