Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο, η Φινλανδία και η Σουηδία πρόκειται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους.
Η παράταση της ενταξιακής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης τον περασμένο Ιούνιο, θα αμφισβητούσε την αξιοπιστία ολόκληρης της πορείας του ΝΑΤΟ και θα την καθιστούσε ακόμη πιο αμφίβολη, είπε, παραδεχόμενος ότι η χρονοβόρα διαπραγμάτευση αποτέλεσε έκπληξη.
Τα αισθήματα αυτά συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης του περασμένου καλοκαιριού», δήλωσε πρόσφατα σε συζήτηση σε πάνελ, προσθέτοντας ότι «όλα τα στοιχεία βρίσκονται τώρα στο τραπέζι, αυτό που χρειάζεται είναι λίγη περισσότερη διπλωματία».
Απηχώντας την άποψη ότι η Φινλανδία περίμενε αρκετά και έκανε τα πάντα για την ένταξη, το κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα προχωρήσει με τη νομοθεσία του ΝΑΤΟ ακόμη και αν η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν επικυρώσουν την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας.
Στην Ουγγαρία, οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξεταστούν μόλις το κοινοβούλιο εισέλθει στην εαρινή του σύνοδο στο τέλος του μήνα, δήλωσε το Σάββατο στο YLE ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Ουγγαρία Πέρτι Άντινεν.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία επικύρωσης παραμένει ασαφές και είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις, δήλωσε στο YLE η πολιτικός της ουγγρικής αντιπολίτευσης Άγκνες Βαντάι.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μπορεί απλώς να θέλει να «εκδικηθεί» καθώς η Φινλανδία έχει κρατήσει το ζήτημα του κράτους δικαίου ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με τον Χέινο Νίσονεν, πολιτικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Τούρκου.
Πηγή: EURACTIV.com, (Pekka Vänttinen)