Κόσμος

Guardian: Η Τουρκία δεν έλαβε τα μαθήματα του 1999

Guardian: Η Τουρκία δεν έλαβε τα μαθήματα του 1999

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι Τούρκοι κυβερνώντες υποσχέθηκαν αυστηρότερους κανονισμούς μετά τον σεισμό πριν από δύο δεκαετίες, αλλά η κακή κατασκευή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελευταία καταστροφή.

 Οι Τούρκοι κυβερνώντες υποσχέθηκαν αυστηρότερους κανονισμούς μετά τον σεισμό πριν από δύο δεκαετίες, αλλά η κακή κατασκευή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελευταία καταστροφή. Η τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία δεν πήρε τα μαθήματα που έπρεπε από τους καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς του 1999, υποστηρίζει ο πρωτοσέλιδος Guardian.

Το 1999, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμό κοντά στην τπόλη της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια, οι αρχές υποσχέθηκαν αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς και εισήγαγαν έναν «σεισμό φόρου» με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας σε μια χώρα που βρίσκεται σε δύο μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.

Η αργή απάντηση της Άγκυρας στην καταστροφή, ωστόσο, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: το νεοσύστατο κόμμα κέρδισε τις εκλογές το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, υποσχόμενος διαφάνεια και ανοικοδόμηση της οικονομίας, καταστράφηκε από κραχ του χρηματιστηρίου.

Σχεδόν 24 χρόνια αργότερα, μετά τον ακόμη πιο θανατηφόρο σεισμό και τους μετασεισμούς της Δευτέρας, οι άνθρωποι σε όλη την Τουρκία κάνουν αναζητήσεις όχι μόνο για αγαπημένα πρόσωπα που αγνοούνται, αλλά και για απαντήσεις στα χρόνια προβλήματα.

Στα χαρτιά, τα τουρκικά πρότυπα ασφάλειας κτιρίων είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και ενημερώνονται τακτικά με συγκεκριμένους κανόνες για σεισμογενείς περιοχές. Το σκυρόδεμα πρέπει να ενισχυθεί με χάλυβα και οι φέροντες τοίχοι και οι κολόνες πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η «τηγανίτα», όταν τα δάπεδα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο μετά την κατακόρυφη κατάρρευση.

Ωστόσο, Τούρκοι και διεθνείς γεωλόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες και σεισμολόγοι προειδοποιούσαν για χρόνια ότι ακόμη και πολλές σύγχρονες κατασκευές σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούσαν «μπάζα σε αναμονή», επειδή δεν είχαν τηρηθεί σωστά οι οικοδομικοί κώδικες και τα οικοδομικά πρωτόκολλα.

Οι παραβιάσεις δεν τιμωρήθηκαν επαρκώς για να αποτρέψουν κατασκευαστικές εταιρείες και επενδυτές από το να περικόψουν τις γωνίες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό επειδή η αντιμετώπισή του θα ήταν δαπανηρή και μη δημοφιλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments