FT: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε τον αντιαμερικανισμό στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο δε των Financial Times, αυτή η μεταστροφή αναμένεται να έχει διάρκεια καθώς προκύπτει από την ενίσχυση της αίσθησης ότι Ευρώπη και ΗΠΑ μοιράζονται πράγματι κοινές αξίες όπως ο πολιτικός πλουραλισμός και οι προσωπικές ελευθερίες.
Ενδεικτική είναι η σχετική έρευνα από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Bennett του βρετανικού Cambridge. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από 137 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 που μελετήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου, οι ερευνητές αναφέρουν: «Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει οδήγησε τους ανθρώπους στη Δύση να αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη αφοσίωση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ».
Bennett Institute of Public Policy, University of Cambridge
Κατά την τελευταία δεκαετία, η θετική στάση του κοινού απέναντι στη Ρωσία σε χώρες που κάποτε ανήκαν στις φίλα προσκείμενες προς τη Μόσχα έχουν πέσει κατακόρυφα: Ελλάδα (στο 30% από 69%), η Ουγγαρία (25% από 45%) και η Ιταλία (14% από 38%).
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αντιμερικανισμός έχει εξαλειφθεί.
Πιάνοντας τον σφυγμό στη Γερμανία, η αρθρογράφος Tanit Koch έγραψε στο The New European τον Οκτώβριο για τον αποτροπιασμό της που “ο αντιαμερικανισμός έχει φτάσει στους φιλελεύθερους συντηρητικούς της μεσαίας τάξης… Έχω μείνει άναυδη όταν ακούω ότι συνήθως αμερικανόφιλοι να λένε: ‘Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος. Εμείς έχουμε να αγοράσουμε το φυσικό τους αέριο, όπως πάντα ήθελαν να κάνουμε, και μπορούν να πουλήσουν τα όπλα τους’».
Αμυντική συνεργασία
Εν τω μεταξύ, το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι η επιθυμία για εμπλοκή των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Περίπου το 72% των Ευρωπαίων επιθυμούν τώρα τις ΗΠΑ να συμμετέχουν λίγο ή πολύ, και μόνο το 19 τοις εκατό θέλει να μην εμπλακούν. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην υποστήριξη σημειώνονται στη Σουηδία (72%, από 45% το 2021), στην Ουγγαρία (71%, από 60%) και στις Κάτω Χώρες (75%, από 66%).
Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της χώρας τους είναι 78%, μια αύξηση 11 μονάδων από το 2021. Συνολικά, το 65% των ερωτηθέντων περιγράφει την επιρροή της ΕΕ ως πολύ ή γενικά θετική. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από άλλη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, η οποία διαπίστωσε ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξάνεται αισθητά στο πλαίσιο της πολλαπλής κρίσης. Στην Πολωνία, οι δημοσκόποι διαπίστωσαν ότι το 60% των ερωτηθέντων επιθυμεί το ΝΑΤΟ να προχωρήσει περισσότερο παρέχοντας ακόμη περισσότερα όπλα και βαρύ εξοπλισμό για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας