Διεθνή

Κινεζικοί κινητοί ιστοί υψώνονται πάνω από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Κινεζικοί κινητοί ιστοί υψώνονται πάνω από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Το κιτ Huawei έχει στηθεί γύρω από τον χώρο, υπογραμμίζοντας ένα οδυνηρό σημείο στους δεσμούς ασφαλείας της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Καθώς η ελίτ της παγκόσμιας ασφάλειας συγκεντρώνεται στο Μόναχο αυτή την εβδομάδα, θα συνδέσει τα κινητά τηλέφωνά τους με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που περιβάλλει τον χώρο. Αρχηγοί κρατών, αρχηγοί ασφαλείας, πράκτορες και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πηγαίνουν στη Γερμανία την Παρασκευή για την ετήσια συνάντησή τους, τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Στη λίστα VIP της εκδήλωσης είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και εκατοντάδες ακόμη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και ξένοι αξιωματούχοι. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο πεντάστερο ξενοδοχείο Bayerischer Hof.

Από το Polar Bar με θέμα τον πάγο στην ταράτσα του ξενοδοχείου, μπορείτε να αγνοήσετε τον ορίζοντα της πόλης, διακρίνοντας πολλές κεραίες τηλεπικοινωνιών που σκάνε ανάμεσα σε καμπαναριά εκκλησιών. Μερικές από αυτές τις κεραίες, σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο, είναι εξοπλισμένες με υλικό που προμηθεύεται από τον αμφιλεγόμενο κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei, έμαθε το POLITICO μέσω οπτικής επιβεβαίωσης, συνομιλιών με αρκετούς ειδικούς εξοπλισμού και πληροφοριών από εμπειρογνώμονες του κλάδου με γνώση των δικτύων της περιοχής.

Ένας ιστός, στην κορυφή του ίδιου του κτιρίου του Hotel Bayerischer Hof, είναι επίσης δυνητικά εξοπλισμένος με εξοπλισμό Huawei, πρότειναν συνομιλίες με δύο γνώστες του κλάδου.

Το ερώτημα εάν θα επιτραπούν οι κινέζοι προμηθευτές 5G στις δυτικές χώρες τα προηγούμενα χρόνια έγινε μήλο της έριδος μεταξύ του Βερολίνου, αφενός, και της Ουάσιγκτον και των ομοϊδεατών εταίρων από την άλλη. Η συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας έρχεται επίσης καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επικαλούνται την οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το Πεκίνο, με μια νέα έκθεση που δείχνει ότι το γερμανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα εκτινάχθηκε το 2022 και εν μέσω υψηλών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τα αερόστατα παρακολούθησης που αιωρούνται πάνω από τις ΗΠΑ. , τον Καναδά και αλλού. «Η εξάρτηση από τα στοιχεία της Huawei στο δίκτυό μας 5G συνεχίζει να αποτελεί έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια», δήλωσε ο Maximilian Funke-Kaiser, φιλελεύθερος βουλευτής της γερμανικής Bundestag και ομιλητής ψηφιακής πολιτικής του κυβερνητικού κόμματος Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP).

«Η χρήση της τεχνολογίας Huawei στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εδώ έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της πολιτικής ασφάλειας της Γερμανίας», δήλωσε ο Funke-Kaiser, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του προμηθευτή στα γερμανικά 4G και 5G «λάθος λόγω της εγγύτητας της κινεζικής εταιρείας με το κράτος». Η Huawei αρνείται επανειλημμένα ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών.

Παρά τις εκτενείς αναφορές, το POLITICO δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επιβεβαίωση σχετικά με το ποιος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός προμηθευτή χρησιμοποιήθηκε για ποιους ιστούς. Οι χειριστές και οι πωλητές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πληροφορίες, επικαλούμενοι συμβατικές υποχρεώσεις και οι τοπικές αρχές είπαν ότι δεν είχαν τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Οι κίνδυνοι ασφαλείας που σχετίζονται με τον εξοπλισμό της Huawei ποικίλλουν επίσης και διαφέρουν ακόμη και μεταξύ στενών συμμάχων στη Δύση. Ορισμένες πρωτεύουσες υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι η υπερβολική εξάρτηση από μια κινεζική εταιρεία σε μια ασταθή γεωπολιτική κατάσταση – όπως η Ευρώπη βασιζόταν στο ρωσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι βαθύτερος και ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσβαση της Huawei σε εξοπλισμό και δεδομένα στα ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας – ειδικά σε τομείς κρίσιμης σημασίας και υψηλής ευαισθησίας – για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης. Η Huawei έχει εμπλακεί σε μια σειρά υποθέσεων υψηλού προφίλ κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων και στα κεντρικά γραφεία της Αφρικανικής Ένωσης.

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία της Huawei στο Μόναχο, ο Mike Gallagher, Ρεπουμπλικανός και Πρόεδρος της επίλεκτης επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ για την Κίνα, είπε ότι τα ευρήματα του POLITICO ήταν «ανησυχητικά» και «θα πρέπει να αφορούν κάθε άτομο που θα παρευρεθεί στη διάσκεψη». Ο πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Mark Warner, Δημοκρατικός που παρευρίσκεται στη διάσκεψη, είπε ότι ήταν «μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ομοϊδεάτες συμμάχους για να προωθήσουμε ασφαλείς και ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις έναντι του εξοπλισμού της Huawei». Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα) δήλωσε ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ «πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Πηγή: politico.eu/BY LOUIS WESTENDARP, ANTOANETA ROUSSI AND LAURENS CERULUS

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments