Ελλάδα

Ποια είναι η αλήθεια με τα «απαγορευμένα» παπούτσια του Τεντόγλου;

Ποια είναι η αλήθεια με τα «απαγορευμένα» παπούτσια του Τεντόγλου;
Είναι όντως παράτυπα τα αθλητικά παπούτσια του Χρυσού Ολυμπιονίκη ώστε να ακυρωθεί το Παγκόσμιο Ρεκόρ του (που κατέρριψε ξανά χθες!);

Πόσο ηθική είναι η απόφαση της WA; Το σχόλιο της Κατερίνας Στεφανίδη και όσα αποκάλυψαν στη LIFO κύκλοι του ελληνικού στίβου.

— Τι ακριβώς συνέβη χθες με τον Μίλτο Τεντόγλου και τι σχέση είχαν τα παπούτσια του;

Η «ξερή» είδηση, χωρίς παραλλαγές στον τίτλο περί «απαγορευμένων» ή «παράτυπων» παπουτσιών, λέει ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) προχώρησε σε ακύρωση του παγκόσμιου ρεκόρ του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος στο Τορούν της Πολωνίας (8,40 μ.). Η επίδοση ακυρώθηκε με το σκεπτικό ότι τα παπούτσια που φορούσε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης δεν επιτρέπονται σε αγώνες άλματος εις μήκος. Εδώ τελειώνει η είδηση και αρχίζει ένα μικρό χάος που αφορά τον κανονισμό παπουτσιών της WA, ο οποίος κατά κάποιους είναι συγκεχυμένος και κατά άλλους απολύτως ξεκάθαρος.

— Μισό λεπτό: τι παπούτσια φορούσε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης;

Ο Τεντόγλου φορούσε την έκδοση Black Panther της adidas και συγκεκριμένα το μοντέλο «Ambition 2». Τα συγκεκριμένα παπούτσια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άλμα εις μήκος και με την εταιρεία να τα κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό ζευγαριών (limited edition). Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε από το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο ναι μεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στους αγώνες βάσει και του κανονισμού αθλητικών παπουτσιών της World Athletics (ολόκληρος ο κανονισμός εδώ), ωστόσο το special edition χρώμα που φορούσε ο αθλητής, δεν βρίσκεται στη λίστα της WA. Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου υπέπεσε στην αντίληψη της ομοσπονδίας, η οποία και ζήτησε φωτογραφίες των παπουτσιών του Χρυσού Ολυμπιονίκη.

— Συγγνώμη, αλλά γιατί τώρα; Στο Τορούν δεν είχε ελεγχθεί ο Τεντόγλου;

Όχι. Κανείς δεν είχε ελέγξει τα παπούτσια του στο συγκεκριμένο μίτινγκ κλειστού στίβου, κανείς δεν είχε ενημερώσει τον αθλητή για την παρατυπία του πράγματος και κάπως έτσι φτάσαμε στην ακύρωση του παγκόσμιου ρεκόρ του. Εδώ, ας σημειωθεί ότι πολλές φορές αθλητές τέτοιων επιδόσεων παρακαλάνε να ελεγχθούν για να προλάβουν τέτοιες εμπλοκές, αλλά αυτό απλώς δεν συμβαίνει. Όσο για το «γιατί τώρα;», υπάρχουν διάφορα σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται, αλλά δεν μπορούν και να αγνοηθούν. Ένα από αυτά, το τριπλό αρνητικό του Τεντόγλου στους ελέγχους για ντόπινγκ που προφανώς «πονάει».

— Για να συνοψίσουμε μέχρι εδώ, αυτό που λέμε είναι ότι ένα απίστευτο άλμα ακυρώθηκε λόγω του χρώματος των παπουτσιών του αθλητή;

Πρακτικά ναι, και γι’ αυτό προέκυψε και η οργισμένη αντίδραση του Χρυσού Ολυμπιονίκη. Ωστόσο, και σύμφωνα με τα όσα σχολίαζαν κύκλοι του ελληνικού στίβου στη LIFO, παρατυπία εδώ διαπιστώνεται κυρίως από την Ομοσπονδία, που όφειλε να έχει ελέγξει τα παπούτσια του αθλητή πριν εκτελέσει το άλμα. «Δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι ίδιοι να εξασφαλίσουν τον μέγιστο βαθμό εγκυρότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», εξήγησε η ίδια πηγή, η οποία αποκάλυψε ότι οι κανονισμοί με τα παπούτσια των αθλητών είναι εδώ και μερικά χρόνια τεράστιος πονοκέφαλος.

«Είναι προβληματικός και ο έλεγχος και η λίστα και η επικαιροποίηση των προδιαγραφών. Υποτίθεται ότι υπάρχει κανονισμός της World Athletics για τις προδιαγραφές κάθε παπουτσιού ανά αγώνισμα. Ας πούμε, το παπούτσι για το άλμα εις μήκος έχει άλλες προδιαγραφές από το παπούτσι που φορούν οι αθλητές στο τριπλούν. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα παπούτσια –adidas Adizero Ambition– βάσει και της επικαιροποιημένης λίστας, και μιλάμε πάντα για τον Φεβρουάριο του 2023, είναι εγκεκριμένα για άλμα εις μήκος. Αυτοί επικαλούνται το χρώμα της special edition των παπουτσιών και προφανώς η σύγχυση έγινε κάπου εκεί. Σε κάθε περίπτωση, όφειλαν να έχουν ελέγξει τα παπούτσια του πριν αγωνιστεί. Έχουν και οι ίδιοι ευθύνες».

Παρόμοια θέση πήρε ανοιχτά και η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία σχολιάζοντας τη χθεσινή ακύρωση του παγκόσμιου ρεκόρ του Τεντόγλου ανέφερε: Το θέμα είναι να υπάρχει έλεγχος πριν από τον αγώνα. Το οποίο τους το έχουμε ζητήσει δεκάδες φορές και δεν το κάνουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο να κοιτάνε τα καρφιά μας στο call room. Ούτε στο παγκόσμιο ούτε στο πανευρωπαϊκό δεν ασχολήθηκαν να τα κοιτάξουν. Τέλος, το θέμα είναι αυτοί οι κανονισμοί να μην επηρεάζουν μόνο τους κορυφαίους όπως τον Μίλτο και τη Rojas. Δεν θα είχε γίνει αυτό, αν αυτά τα καρφιά τα φορούσε ο 6ος ή ο 12ος».

— Τι ακριβώς λέει η Στεφανίδη εδώ;

Ότι αυτού του είδους οι έλεγχοι είναι επιβεβλημένοι, ειδικά όταν αφορούν αθλητές της κλάσης του Τεντόγλου που μπαίνουν στο μάτι των ελίτ των ομοσπονδιών και των αγαπημένων παιδιών τους.

— Τοποθέτηση από την adidas έχει υπάρξει;

Ναι. Η Γιούλιμαρ Ρόχας, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ τριπλούν από τη Βενεζουέλα, είδε να ναυαγεί το όνειρό της για ένα μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εξαιτίας του πάχους της σόλας των αθλητικών παπουτσιών της που ήταν μεν κατάλληλο για το τριπλούν, αλλά όχι για το άλμα εις μήκος. Φυσικά, αυτό είναι διαφορετικό από το να σου ακυρώσουν το ρεκόρ, λόγω του χρώματος των παπουτσιών σου…

— Τι περίπτωση υπάρχει η World Athletics να πάρει πίσω αυτή την εξοργιστική απόφαση;

Εξαρτάται από τις πιέσεις που θα ασκηθούν και κυρίως εξαρτάται από το αν θα αναγνωρίσει μερίδιο ευθύνης σ’ αυτό που έγινε. Ωστόσο, αυτό πλέον μικρή σημασία έχει. Ο Τεντόγλου έχει πεισμώσει και μία που κατήγγειλε τη WA, μία που κατέρριψε το δικό του ρεκόρ, χθες κιόλας. Και φυσικά, οι λάτρεις του στίβου ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό για τον επόμενο αγώνα του μπροστά στο ελληνικό κοινό στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ μετά θα λάβει μέρος στο μίτινγκ της Μαδρίτης (22/2), στην τελευταία του εμφάνιση πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης. που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου.

— Έβρισε ο Τεντόγλου στο συγκεκριμένο μήνυμά του στο Instagram;

Αν μιλάμε για τους hard core τίτλους των περισσότερων ελληνικών αθλητικών sites, τότε, ας πούμε ότι το οργισμένο μήνυμά του ο αθλητής το έγραψε στα αγγλικά. Όλες αυτές οι ομορφιές περί «πηδήματος», «@@τσου» και άλλων σχετικών αποτελούν… μετάφραση – ελεύθερη απόδοση κατά το δοκούν του αθλητικογράφου.

Πηγή: Lifo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments