Global News

Le Figaro: Μητσοτάκης – «Να μην εξαρτόμαστε πια από τα ρωσικά καύσιμα»

Στην ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας αναφέρεται το σημερινό δημοσίευμα της Figaro.

Στην ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας αναφέρεται το σημερινό δημοσίευμα της Figaro.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία εγγράφεται στην προσπάθεια και την προοπτική της Ελλάδας να απεξαρτηθεί πλήρως από κάθε ρωσική ενεργειακή εξάρτηση.

Η Αθήνα και η Σόφια υπέγραψαν χθες δύο νέες ενεργειακές συμφωνίες, σχετικά με τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και την κατασκευή πετρελαιαγωγού, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή τους από τη Μόσχα, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεδομένης της «γεωπολιτικής κατάστασης», η απάντηση είναι «να μην εξαρτόμαστε πλέον από τα ρωσικά καύσιμα» και «να διαφοροποιήσουμε τόσο τις πηγές όσο και τις οδούς παροχής ενέργειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις συνομιλίες με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ που επισκέπτεται την Αθήνα. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας στοχεύει να εγγυηθεί «την ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης φυσικού αερίου», σύμφωνα με τον αρχηγό της ελληνικής κυβέρνησης. Εξήγησε ότι «από εδώ και στο εξής, οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις στο Chiren, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ οι βουλγαρικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα, κοντά στην Αθήνα, για να διασφαλίζουν την ενεργειακή τους ασφάλεια».

Η δεύτερη συμφωνία αφορά το έργο για την κατασκευή ενός νέου αγωγού πετρελαίου «που συνδέει τα δύο λιμάνια της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα και του Μπουργκάς στη Βουλγαρία» και θα πρέπει να προσφέρει στο τελευταίο «εναλλακτικές πηγές προμήθειας», «γρηγορότερα και φθηνότερα για τη μεταφορά καυσίμων από τάνκερ», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτές οι συμφωνίες έρχονται επτά μήνες μετά τα εγκαίνια ενός αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών που αποσκοπούσε στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού για τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτιόταν από το ρωσικό αέριο για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν σταματήσουν οι παραδόσεις της Gazprom τον Απρίλιο. Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος Πρόεδρος εξέφρασε την «ειλικρινή του ευγνωμοσύνη» για τη διμερή ενεργειακή συνεργασία, τονίζοντας ότι «το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα του». Χαιρέτισε επίσης «την πυκνότητα των ενεργειακών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, βοηθώντας στην αλλαγή «του ενεργειακού χάρτη» της Ευρώπης και στην εγγύηση «σταθερότητας» στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο