Κόσμος

Ο Σόρος και η αθεμελίωτη κριτική της Ινδίας

Η προχθεσινή ομιλία του Τζορτζ Σόρος για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Ινδία, προκάλεσε την αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης.

Η προχθεσινή ομιλία του Τζορτζ Σόρος για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Ινδία, προκάλεσε την αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και υπερασπιστής της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των Ινδών υπουργών, αν και οι κριτικές δεν είναι ιδιαίτερα πειστικές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζακσανκάρ, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας είναι ένας «γέρος, πλούσιος, ισχυρογνώμονας και επικίνδυνος». Ο Σόρος είχε προηγουμένως επικρίνει την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ινδία.

Ο Σόρος υποστήριξε, ακόμη, σε ομιλία του πριν από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο πως ο Μόντι δεν είναι αυθεντικός δημοκράτης και πως η Ινδία έπαψε να είναι δημοκρατία.

Εκτός όμως από τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, η ινδική πλευρά δεν άσκησε μια ουσιαστική κριτική και δεν διατύπωσε μια θεμελιωμένη απάντηση.

Έτσι, ο Σόρος κατηγορείται γενικόλογα για ευρωατλαντισμό, αλλά ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει απλά το δυτικό υπόδειγμα δημοκρατίας πολιτικής. Η κριτική αυτή δεν αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αποκορύφωμα αυτού του κρεσέντου της ινδικής κυβέρνησης είναι ότι «ο Σόρος είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, τέτοιοι άνθρωποι, με τέτοιες απόψεις, δεν πρέπει να διαμορφώνουν οργανώσεις και συνειδήσεις». Δεν είναι γνωστό αν «τέτοιοι άνθρωποι, επικίνδυνοι,  πρέπει ή δεν πρέπει να διαμορφώνουν συνειδήσεις». Στην δυτικού τύπου δημοκρατία όμως, που υπερασπίζεται ο Σόρος απέναντι σε καθεστώτα τύπου Ινδίας, είναι συλλογική κατάκτηση η αποδοχή θεμελιακών κανόνων και τρόπων πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο