Κόσμος

Μακρόν: «Η συντριβή της Ρωσίας δεν ήταν ποτέ θέση της Γαλλίας»

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει την άποψη που υποστηρίζει διακριτά και σταθερά από τον Μάιο, περί της μη ταπείνωσης της Μόσχας.

Υπέρ της υποστήριξης του Κιέβου αλλά στην προοπτική της διαπραγμάτευσης τάσσεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Journal du Dimanche, Le Figaro, France Inter). Ο Μακρόν απορρίπτει την ολοκληρωτική και ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας, εισηγείται την ενίσχυση των Ουκρανών έτσι ώστε αυτοί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου από καλύτερες θέσεις και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη ρωσική κοινωνία οι δυνάμεις που κινούνται στα άκρα της ρωσικής πολιτικής.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει την άποψη που υποστηρίζει διακριτά και σταθερά από τον Μάιο, περί της μη ταπείνωσης της Μόσχας. «Δεν νομίζω, όπως κάποιοι, ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά, να επιτεθεί στο έδαφός της. Αυτοί οι παρατηρητές θέλουν πάνω από όλα να συντρίψουν τη Ρωσία. Αυτή δεν ήταν ποτέ η θέση της Γαλλίας και δεν θα είναι ποτέ», ξεκαθαρίζει σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Θέλω η Ρωσία να ηττηθεί στην Ουκρανία και η Ουκρανία να μπορέσει να υπερασπιστεί τη θέση της, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος δεν θα ολοκληρωθεί στρατιωτικά».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί πρέπει να υποστηριχθούν στρατιωτικά από τις δυτικές δυνάμεις. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας δυνάμεων και η προοπτική είναι αυτή των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η Ουκρανία να ηγηθεί μιας στρατιωτικής επίθεσης που διαταράσσει το ρωσικό μέτωπο για να πυροδοτήσει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους των τριών γαλλικών ενημερωτικών μέσων. Σύμφωνα με τον Μακρόν, «καμία πλευρά δεν μπορεί να επικρατήσει πλήρως, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία, γιατί οι επιπτώσεις της κινητοποίησης δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αναμενόταν και η ίδια έχει όρια χωρητικότητας».

«Όλες οι επιλογές εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τρέχον σύστημα» του φαίνονται «χειρότερες» από τον Ρώσο πρόεδρο. Αυτή η νύξη θεωρείται ότι αναφέρεται στα πλέον ακραία στοιχεία του ρωσικού πολιτικού συστήματος, όπως είναι ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Εβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με κυκλώματα φυλακών. «Πιστεύουμε ειλικρινά ότι μια δημοκρατική λύση θα προκύψει από τη ρωσική κοινωνία πολιτών που είναι παρούσα επί τόπου, μετά από αυτά τα χρόνια σκλήρυνσης και πλήρους σύγκρουσης; Το ελπίζω ειλικρινά, αλλά δεν το πιστεύω πραγματικά», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο