Μπλίνκεν: Η Κίνα μπορεί να παράσχει προμήθεια όπλων στη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot
Οι ΗΠΑ είπαν ότι πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να είναι έτοιμη να παράσχει θανατηφόρα βοήθεια για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας μια άμεση προειδοποίηση εναντίον του από τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, στον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας. Ο Blinken έκανε την προειδοποίηση στον κινεζικό κρατικό σύμβουλο Wang Yi το βράδυ του Σαββάτου, σε μια συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, κατά την οποία επέπληξε επίσης την Κίνα για τη χρήση φερόμενου μπαλονιού κατασκόπων σε αμερικανικό έδαφος.
Σε μια ωμή συνάντηση κάλεσε επίσης την Κίνα να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία αυξάνεται και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, αλλά πιθανώς κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από την ΕΕ και την ομάδα κρατών της G7.
Ο Μπλίνκεν είπε σε αμερικανικά δίκτυα ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες που η Κίνα εξέταζε εάν θα παράσχει βοήθεια στη Ρωσία, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων όπλων και όπλων, για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Η ανησυχία που έχουμε τώρα είναι, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα υποστήριξη», είπε ο Blinken στο Face the Nation του CBS λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Wang. «Και τους έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για εμάς και στη σχέση μας».
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί ήδη να παρέχει κάποιες πληροφορίες παρακολούθησης στην ομάδα Wagner, την πτέρυγα μισθοφόρων που εργάζεται μαζί με τον ρωσικό στρατό σύφμωνα με το Guardian και τον Patrick Wintour.
Η Καμάλα Χάρις, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στην ομιλία της στη διάσκεψη για την ασφάλεια προειδοποίησε την Κίνα να μην παρέχει θανατηφόρο εξοπλισμό σε μια χώρα που είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν κρίνει ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά η Χάρις στις παρατηρήσεις της δεν ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο να παρασχεθεί τέτοια θανατηφόρα βοήθεια.
Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τις προθέσεις της Κίνας έρχονται στο πλαίσιο μιας κινεζικής πρότασης να αποκαλύψει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία σε ομιλία του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, που συμπίπτει με την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Wang αποκάλυψε την πρόθεση να ξεκινήσει το σχέδιο στην ομιλία του στη διάσκεψη για την ασφάλεια το Σάββατο και ενημέρωσε ηγέτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία για τις προθέσεις της Κίνας, πιθανώς σε μια προσπάθεια να φέρει μια σφήνα μεταξύ των κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι το σχέδιο είναι πιθανό να είναι μια αόριστη επιβεβαίωση της αξίας του ειρηνικού διαλόγου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας, αλλά χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τα σχέδια φάνηκαν επίσης δύσπιστοι σχετικά με την αξία μιας ευρείας διατύπωσης αόριστων αρχών, αμφισβητώντας εάν η Κίνα ήταν πραγματικά έτοιμη να αποστασιοποιηθεί από τον στενό της εταίρο Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα είναι πιθανώς ο μόνος εξωτερικός παράγοντας που θα μπορούσε να ασκήσει αποτελεσματική διπλωματική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να επανεξετάσει τη στρατηγική του.
Εκφράζοντας τον σκεπτικισμό της Δύσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε: «Η Κίνα δεν μπόρεσε να καταδικάσει την εισβολή», προσθέτοντας ότι το σχέδιο «είναι αρκετά ασαφές». Η ειρήνη ήταν δυνατή μόνο εάν η Ρωσία σεβόταν την κυριαρχία της Ουκρανίας, είπε.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dymytro Kuleba, σκοπεύει να συναντήσει τον Wang την Κυριακή και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας θα οδηγήσουν το Πεκίνο να αποδεχθεί την ουκρανική υπόθεση. Ο Κουλέμπα δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η συμμόρφωση με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι το θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Και αυτή η δέσμευση για την τήρηση και την προστασία αυτής της αρχής είναι μια κινητήρια δύναμη για την Κίνα, μεγαλύτερη από άλλα επιχειρήματα που προτείνουν η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Κάποιοι φοβούνται ότι το σχέδιο μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την υποστήριξη στον λεγόμενο παγκόσμιο νότο για οποιοδήποτε ψήφισμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που υποστηρίζει την Ουκρανία. Ένα τέτοιο ψήφισμα είτε στη γενική συνέλευση είτε στο μικρότερο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συζητηθεί για τον εορτασμό της επετείου. Την τελευταία φορά που το θέμα αντιμετωπίστηκε από τη γενική συνέλευση, η Ουκρανία έλαβε την υποστήριξη 141 κρατών και μπορεί να είναι δύσκολο να αυξηθεί αυτό το επίπεδο υποστήριξης.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, χαιρέτισε κάθε προσπάθεια της Κίνας να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι είχε «μιλήσει εντατικά» με τον Wang κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης την Παρασκευή για «τι σημαίνει δίκαιη ειρήνη: να μην επιβραβεύει τον επιτιθέμενο, επιτιθέμενος, αλλά υπερασπιζόμενος το διεθνές δίκαιο και όσους έχουν δεχθεί επίθεση».
«Μια δίκαιη ειρήνη», πρόσθεσε, «προϋποθέτει ότι το κόμμα που παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα –εννοώντας τη Ρωσία– αποσύρει τα στρατεύματά του από την κατεχόμενη χώρα». Στις ομιλίες τόσο του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, όσο και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, δεν υπήρξε υποστήριξη για πρώιμες ειρηνευτικές συνομιλίες, με τους δύο άνδρες να λένε ότι η Δύση μπορεί να χρειαστεί να αντέξει μια μακρά σύγκρουση.
Ο Wang στην ομιλία του πρότεινε ότι υπάρχει πιθανότητα η Ευρώπη να είναι πιο πρόθυμη να εγκατασταθεί από τις ΗΠΑ. Είπε: «Πρέπει να σκεφτούμε ήρεμα, ειδικά οι φίλοι μας στην Ευρώπη, για το ποιες προσπάθειες πρέπει να γίνουν για να σταματήσει ο πόλεμος. ποιο πλαίσιο πρέπει να υπάρχει για να επιφέρει διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη; τι ρόλο πρέπει να παίξει η Ευρώπη για να εκδηλώσει τη στρατηγική της αυτονομία».
Υπήρχαν άλλα αισθήματα στο σχέδιο του Wang που η Δύση μπορεί να χαιρετίσει, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής της στη χρήση απειλών πυρηνικού πολέμου ή επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς πυρηνικούς σταθμούς. Οι αναφορές στον καταστατικό χάρτη και την εδαφική ακεραιότητα του ΟΗΕ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη Δύση, αλλά συνδυάστηκαν με μια αναφορά στη Ρωσία που έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια. Ορισμένοι διπλωμάτες χαιρέτησαν την αναγνώριση ότι η Κίνα δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίζει τον πόλεμο απλώς ως ένα αυστηρά ευρωπαϊκό ζήτημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας