Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Bloomberg: Ο Πούτιν θα ευχόταν να είχε διαβάσει Ηρόδοτο πριν εισβάλει στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία – Bloomberg: Ο Πούτιν θα ευχόταν να είχε διαβάσει Ηρόδοτο πριν εισβάλει στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τα τρομερά λάθη της Μόσχας και ο μύθος του παντοδύναμου ρωσικού στρατού που κατέρρευσε για πάντα – Πώς ο Έλληνας ιστορικός περιγράφει την ύβρι του Κροίσου - Ο ρόλος του Μαντείου των Δελφών και οι συμβουλάτορες του Πούτιν

Σε λίγα 24ωρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας. Από τότε, πολλά άλλαξαν, όχι μόνο στα εδάφη βορείως της Μαύρης Θάλασσας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού παγιωμένες αντιλήψεις κατέρρευσαν, νέες συμμαχίες αναδύθηκαν, ενώ η καθημερινότητα όλων άλλαξε λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Το Bloomberg με μία μακροσκελή ανάλυση έρχεται να εξηγήσει πώς «όλα όσα γνώριζαν και έπραξαν» οι διεθνείς ηγέτες, αλλά ιδίως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν λάθος και, ίσως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά εάν στην εξίσωση είχε μπει ο Έλληνας ιστορικός και πατέρας της ιστοριογραφίας, Ηρόδοτος.

bloomberg_putin

Οι παραισθήσεις του Πούτιν

Συγκεκριμένα ο Andreas Kluth, αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου και αναλυτής επί ευρωπαϊκών θεμάτων, εξηγεί πώς ο Πούτιν παρασύρθηκε από ιδεοληψίες, φαντασιώσεις και παραισθήσεις για να λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Βασισμένος σε μία μονόπλευρη αλλά κυρίως φαντασιόπληκτη καταγραφή της ιστορίας από την πλευρά της Μόσχας, ο Πούτιν έπεισε τον εαυτό του ότι η Ουκρανία δεν είναι ένα έθνος αυθύπαρκτο, αλλά ένα απλό παράρτημα της Μεγάλης Ρωσίας. Ωστόσο τα γεγονότα τον διέψευσαν. Τον περασμένο χρόνο, οι Ουκρανοί απέδειξαν το αντίθετο: ότι είναι σκληρά ανεξάρτητοι, με μια ταυτότητα που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Κρεμλίνου.

Από αυτή την ψευδαίσθηση, ο Ρώσος πρόεδρος φαντάστηκε επίσης πως οι Ουκρανοί είτε θα υποδέχονταν τους Ρώσους εισβολείς μετά βαΐων και κλάδων ως απελευθερωτές από την δήθεν καταπίεση του Κιέβου είτε θα… έκοβαν λάσπη και θα έτρεχαν ατάκτως προς πάσα κατεύθυνση εγκαταλείποντας τις εστίες τους. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη από κάθε σημείο «εξαναγκάζοντας» την διεθνή σκηνή να παραδεχθεί πως ο ουκρανικός λαός είναι ένας λαός που αξίζει να λάβει βοήθεια για να πολεμήσει τους εισβολείς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγήκε επίσης λάθος αναφορικά με το πώς έβλεπε τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πίστευε πως είτε θα μπορούσε να τον σκοτώσει μέσα σε λίγα 24ωρα, είτε ο ίδιος θα εγκατέλειπε τη χώρα του με την οικογένειά του για το εξωτερικό. Απέτυχε και στις δύο του προβλέψεις, αφού αυτή την στιγμή όπως γράφουν πολλές διεθνή ΜΜΕ, ο Ζελένσκι έχει μετατραπεί σε έναν ηγέτη διεθνούς βεληνεκούς που εμπνέει απέναντι στην καταπίεση.

Το Κρεμλίνο όμως έπεσε έξω και στο πώς προέβλεψε ότι θα αντιδράσει η Δύση. Θεωρούσε πως είχε δημιουργήσει ένα δεδικασμένο με τις επιθέσεις στη Γεωργία το 2008, την Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014 και δεν ανέμενε συντονισμένες κινήσεις. Όπως γράφει το Bloomberg, ήταν σίγουρος ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα συρρικνώνονταν από τον πυρηνικό εκφοβισμό του και ότι δεν θα έπαιρναν ποτέ ρίσκα για λογαριασμό χωρών στη σφαίρα επιρροής «του» παρά στη «δική τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments