Κόσμος

Αυστρία-Φινλανδία σε κοινό μέτωπο κατά του ενιαίου ευρωπαϊκού χρέους

Αυστρία-Φινλανδία σε κοινό μέτωπο κατά του ενιαίου ευρωπαϊκού χρέους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Κανένα νέο ταμείο», τόνισε με τη σειρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Η Αυστρία και η Φινλανδία ένωσαν τις δυνάμεις τους αντιτιθέμενες στο ενδεχόμενο νέο κοινό ευρωπαϊκό χρέος κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, εν μέσω κλιμακούμενων εκκλήσεων για αύξηση των δαπανών της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «εφάπαξ» πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το NextGenerationEU, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 – ωστόσο η Αυστρία και η Φινλανδία πιστεύουν ότι οι δαπάνες πρέπει να σταματήσουν εκεί.

«Η Φινλανδία δεν θα επιτρέψει άλλο χρέος», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν την Παρασκευή, πριν συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Κανένα νέο ταμείο», τόνισε με τη σειρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Η πίεση για κοινό χρέος της ΕΕ που θα αντιστοιχεί στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προέρχεται από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία και υποστηρίζεται ακόμη και από την Κομισιόν.

Οι αντίθετες αντιδράσεις προέρχονται από την ομάδα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως «οι οικονομικά συντηρητικοί τέσσερις» – Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ολλανδία – αν και τα πρόσφατα σχόλια της Φινλανδίας φαίνεται να δείχνουν ότι επίσης στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Νεχάμερ, η στήριξη στο υφιστάμενο κοινό χρέος από το 2020 είναι αρκετή. Από τα 800 δισ. ευρώ, μόνο 400 δισ. ευρώ είχαν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, είπε.

Ενώ η Φινλανδία και η Αυστρία συμφώνησαν ανοιχτά σε θέματα όπως το κοινό χρέος και το μεταναστευτικό, όπου η Βιέννη επιδιώκει να προωθήσει τη διαδικασία πολιτικής της ΕΕ, άλλα ζητήματα παρέμειναν πιο αμφιλεγόμενα.

Η Μάριν, για παράδειγμα, συνέχισε να τονίζει την ανάγκη να καταργηθεί σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, μια αιχμή για την Αυστρία που ξαναπέφτει στη βαριά εξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες του Κρεμλίνου.

Πηγή: | EURACTIV.de, (Nikolaus J. Kurmayer )

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments