Ο Μπλίνκεν και η αναβαθμισμένη Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Το απόγευμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια θετική χρονική συγκυρία για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της Χώρας πρόκειται να συναντηθεί απόψε στις 19:30 της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα, ύστερα από επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενταξιακή πορεία της Σουηδία και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, η ενεργειακή θέση της Ελλάδας στην περιοχή και βέβαια, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά το τελευταίο διάστημα πρόκειται να βρεθούν στην κορυφή της διάταξης και να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο μοιράζονται πλήρως την ίδια προσέγγιση απέναντι στο πόλεμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη ακολουθούν με συνέπεια και σταθερότητα, σε αντίθεση με σημαντικές κομματικές δυνάμεις της Χώρας, την πολιτική της καταδίκης της ρωσικής επιθετικότητας και της συμμόρφωσης της Μόσχας στο διεθνές δίκαιο και, συνολικά, στην διεθνή νομιμότητα. Αυτή η πολιτική σταθερότητα αναγνωρίζεται από την Ουάσιγκτον και έρχεται σε αντίθεση με αλλοπρόσαλλες και αμφίσημες επιλογές της Τουρκίας απέναντι στα δύο εμπόλεμα μέρη και ιδίως έναντι της Ρωσίας, με την οποία η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί καλές σχέσεις.
Στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της ενθάρρυνσης της ενταξιακής διαδικασίας και η ελληνική θέση δεν εξαρτάται από την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, αλλά συνδέεται κυρίως με την ανάγκη διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας και προς τις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Αυτή η σύμπτωση απόψεων στο ζήτημα του πολέμου και στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ βελτιώνει ακόμη περισσότερο το ήδη καλό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, η οποία, επιπλέον, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ενεργειακό «πάροχο» για την ευρύτερη περιοχή, την στιγμή που η Άγκυρα ακολουθεί μια «παράδοξη» ενεργειακή πολιτική. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Άγκυρα έχει συναποφασίσει με τον Β. Πούτιν την δημιουργία ενός φιλόδοξου ενεργειακού κόμβου και την περαιτέρω σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεών της με την Μόσχα.
Η θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται στην περιοχή και στα μάτια της Ουάσιγκτον από την ανθρωπιστικά επιβαλλόμενη αποστολή βοήθεια στην Τουρκία, η οποία μετράει δεκάδες χιλιάδες θύματα των δύο πρόσφατων καταστροφικών σεισμικών δονήσεων. Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεν παύει να ευχαριστεί δημόσια την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παροχή ανθρωπιστικής αρωγής και πριν από ελάχιστες ημέρες, αποφάσισε την ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης, που εντάσσεται στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»..
Αναφορές ενδέχεται να υπάρξουν από την αμερικανική πλευρά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου. Η Τουρκία προτείνει διάλογο με την χώρα μας, μετά τους σεισμούς και την ελληνική βοήθεια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διατυπώνει την πρόταση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας – Τουρκίας. Η Ελλάδα όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι η επίλυση των διαφορών δεν μπορεί παρά να γίνεται κατ’ εφαρμογή τω κανόνων διεθνούς δικαίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας