Ο Πούτιν για τον πουτινισμό
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Με τη συμπλήρωση ενός έτους πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο Β. Πούτιν απευθύνθηκε σε περιπου 1500 στελέχη της κρατικής και κομματικής ιεραρχίας. Ελλειμματική δημοκρατία, πολιτισμική εσωστρέφεια, αντιδυτικισμός, καταγγελία των ψευδών όψεων και υποσχέσεών του.
Ο Πούτιν δεν κρύβει – αλλά ούτε και κρύβεται εύκολα – την προβληματική σχέση που διατηρεί με την δημοκρατική υπόθεση. Την συσκοτίζει συνήθως μέσα από (υπαρκτά) ελλείμματα της δυτικής δημοκρατίας, της φιλελεύθερης. Απαντά σε σοβαρές καταγγελίες για καταστολές της αντιπολίτευσης, για κυβερνητικό αυταρχισμό, για περιστολές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μέσα από την επίκληση προβλημάτων των καθεστώτων των φιλελεύθερων δημοκρατιών.
Κι έτσι, όσες φορές και να διαβάσει κανείς την αποψινή ομιλία που εγκαθιδρύει έναν πιο θεμελιωμένο και διεθνώς ορατό πουτινισμό (καθόλου υποτιμητικά δεν χρησιμοποιείται), δεν διαβάζει ίχνος αυτοκριτικής για δημοκρατικές περιστολές και δικαιωματικές καταχρήσεις. Ούτε λέξη.
Στο πολιτισμικό πεδίο ο Πούτιν απευθύνεται στους Ορθόδοξους πληθυσμούς. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι απευθύνεται σε Ορθόδοξους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης. Η απεύθυνση αφορά πρωτίστως το αρκετά αμφιλεγόμενο Βελιγράδι, αλλά, δύσκολα, έχει αξιώσεις επαλήθευσης στην Ελλάδα του φιλελεύθερου Μητσοτάκη ή μιας ήπια συντηρητικής δεξιάς.
Ο πουτινισμός, όπως εκφράστηκε σήμερα, είναι ένας εσωστρεφής πολιτισμός, με όρια την ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία και την συνεχή επίκληση στην πατρίδα και στο έθνος, το οποίο ο Βλαδίμηρος οραματίζεται χωρίς διαδικτυακές σχέσεις με την αμαρτωλή Δύση και με ανακτημένο το θρησκευτικό φρόνημα ενάντια σε ομόφυλες κοινότητες και σε μειοψηφικά κινήματα.
Ο Πούτιν ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος στα πολεμικά του σχόλια.
«Είναι οι Δυτικοί, είναι αυτοί που ξεκίνησαν τον πόλεμο», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βία «για να τον σταματήσει» και ότι η Μόσχα έκανε «ό,τι ήταν δυνατό για να λύσει ειρηνικά το πρόβλημα του Ντονμπάς».
Κατηγόρησε ξανά την ουκρανική κυβέρνηση ως νεοναζιστική.
«Δεν πολεμάμε ενάντια στον ουκρανικό λαό», είπε ο Πούτιν. «Είναι όμηροι του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών κυρίων του, οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν καταλάβει αυτή τη χώρα με πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια».
Επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τη συνήθη ρητορική του για «υπαρξιακή απειλή» προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Δύση «θα σκόπευε να μετατρέψει μια τοπική σύγκρουση σε φάση παγκόσμιας αντιπαράθεσης».
«Δεν μπορούν επίσης να μην συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιούν όλο και πιο επιθετικές επιθέσεις με υπολογιστή εναντίον μας», πρόσθεσε ο Πούτιν.
«Θέλω να τονίσω ότι… καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει τόσες υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτούς […] σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε μια συγκαλυμμένη απειλή, λέγοντας ότι «όσο περισσότερα δυτικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας παραδίδονται στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαζόμαστε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας».
Ανακοινώνοντας περισσότερα άσχημα νέα για την παγκόσμια ασφάλεια, ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι η Ρωσία θα «τερματίσει τη συμμετοχή της» στο New Start, τη μόνη μεγάλη συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων που εξακολουθούσε να ισχύει μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας