Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο νέος κεντρώος Κύπριος Πρόεδρος
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Εκτενές αφιέρωμα στον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας φιλοξενεί η γνωστή κεντρώα εφημερίδα Le Monde, η οποία επιμένει στην ανάδειξη των προβλημάτων και των θέσεων του Ν. Χριστοδουλίδη στην οικονομία, την ογκώδη μετανάστευση και στο ζήτημα της διαφθοράς. Είναι το οικονομικό και κοινωνικό προφίλ του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως σκιαγραφείται από το σοσιαλφιλελεύθερο έντυπο.
Ο Χριστοδουλίδης παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τον τυπικό εκπρόσωπο του σύγχρονου, προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Με το 51,92% των ψήφων υπέρ του, ο πρώην διπλωμάτης, ο 49χονος Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι ο δεύτερος νεότερος πρόεδρος της Κύπρου, μετά τον Σπύρο Κυπριανού που εξελέγη το 1977 σε ηλικία 45 ετών. Νίκησε οριακά τον αντίπαλό του, τον αριστερό Ανδρέα Μαυρογιάννη, έναν άλλο έμπειρο διπλωμάτη, πρώην πρεσβευτή στο Παρίσι, ο οποίος κέρδισε το 48,08% των ψήφων μετά από μια εκστρατεία πλούσια σε σασπένς.
Ευχαριστώντας όσους τον πίστεψαν «από την αρχή» , υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων που ανησυχούν για το κόστος ζωής, τη λαθρομετανάστευση και τη διχοτόμηση του νησιού, που ισχύει εδώ και σαράντα εννέα χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στο τηλεφώνημα που έλαβε από τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και στην υπόσχεση για τις «εξαιρετικές σχέσεις» που έχουν δημιουργηθεί με τη Γαλλία.
«Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις μόνο αν συνεργαστούμε », είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, υποσχόμενος το συντομότερο δυνατό «μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη βάση μιας ευρείας κοινωνικής συναίνεσης ».
Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «ανεξάρτητο» , ήταν πάντα το αγαπημένο πολιτικό παιδί του πρώην προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Απολαμβάνει ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης στην κοινωνία. Κληρονομεί μια σταθεροποιημένη οικονομία, με χαμηλό ποσοστό ανεργίας και πληθωρισμό (9% σε ένα χρόνο) που παρέμεινε εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρά την πανδημία και την απώλεια ενός εκατομμυρίου Ρώσων τουριστών.
Όλα άλλαξαν πρώτα στην μετανάστευση στην Κύπρος, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι αρχές πήραν τότε τη θαρραλέα απόφαση να εγκαταλείψουν αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσία και δεν σταματούν άλλα ρωσικά πλοία εδώ. Επιπλέον, οι πολίτες και οι πολιτικοί μπορεί να καταδικάσουν μεμονωμένα τις κυρώσεις, αλλά οι κοινοτικές υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί.
Κάπου 50.000 – 60.000 Ρώσοι έχουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου στο νησί. Από την εισβολή στην Ουκρανία, περίπου 15.000 έχουν καταφύγει εκεί, κάποιοι έχουν ανοίξει επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, στη Λεμεσό, με το παρατσούκλι «Limassolgrad», οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά, τα ρωσικά χρήματα είναι ακόμα εκεί, δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ έχουν παγώσει, και οι πλούσιοι Ρώσοι συνεχίζουν να οδηγούν στο νησί. Δεν τους ενδιαφέρουν πραγματικά οι κυρώσεις.
Οι επικριτές του Νίκου Χριστοδουλίδη επισημαίνουν ότι βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά στη ρωσική ηγεσία. «Είναι επίσης πολύ κοντά με τους Αμερικανούς», σημειώνει δυτικός διπλωμάτης. Το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», ένα σχέδιο «εξπρές» χορήγησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων, ειδικά σε Ρώσους ολιγάρχες, με αντάλλαγμα επενδύσεις στο νησί, αμαύρωσε ελαφρώς την δημόσια εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά όχι σε σημείο να διακυβεύσει τη νίκη του.
Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι σχεδόν γιγάντιο στην σύγχρονη Κύπρο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αποφασισμένος να το τιθασεύσει με κάθε νόμιμο και πολιτικά αποτελεσματικό τρόπο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας