Κόσμος

Μ. Βρετανία στη δίνη της έλλειψης τροφίμων

Μ. Βρετανία στη δίνη της έλλειψης τροφίμων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Στο ρυθμό της ελλείψεως τροφίμων εισέρχεται πλέον η Μεγάλη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στο ρυθμό της ελλείψεως τροφίμων εισέρχεται πλέον η Μεγάλη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος και το Brexit ορίζονται ως βασικοί συντελεστές αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Ελλείψεις τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων λιανικής πώλησης είχαν να καταγραφούν από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, εξαιτίας των εξαιρετικά ιδιαίτερων οικονομικών και διεθνών συνθηκών, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από τις σοβαρές μεταπολεμικές επιπτώσεις.

Εν έτει 2023 τα βρετανικά σούπερ μάρκετ  και ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων άρχισαν να δίνουν μερίδες σε επιλεγμένα φρούτα και λαχανικά, ενώ υπάρχουν άδεια ράφια ακόμη και σε κορυφαίες αλυσίδες  υπεραγορών, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Independent.

Ένας συνδυασμός κακών καιρικών συνθηκών και προβλημάτων μεταφοράς στην Αφρική και την Ευρώπη οδήγησε τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν μείνει ακόμη και χωρίς ντομάτες, καθώς και να μειώνονται τα αποθέματα ορισμένων άλλων φρέσκων προϊόντων.

Μεταξύ των αιτιών για τις ελλείψεις αυτές  αναφέρονται ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Οι Βρετανοί πολίτες είναι εντούτοις πεπεισμένοι για την ορθότητα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής και την σταθερή αναφορά στο πλευρό των Ουκρανών.

Η διάσημη εφημερίδα αναφέρει, ακόμη, το Brexit, την έξοδο της Μεγάλη Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βασική αιτία της έλλειψης.

Πράγματι, ορισμένοι καταναλωτές έχουν κατηγορήσει το Brexit για την τρέχουσα έλλειψη προϊόντων με τους εισαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου να εξαρτώνται όλο και περισσότερο, ακόμη από το εξωτικό Μαρόκο. Ως αποτέλεσμα του Βrexit, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 2,9%, γεγονός που προκάλεσε απώλεια 870 λιρών ετησίως κατά μέσο όρο για τα βρετανικά νοικοκυριά, πυροδοτώντας έντονη δυσαρέσκεια, ενώ η αποχώρηση από την ΕΕ έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένες δομές της βρετανικής οικονομίας, γεγονός που αφορά άμεσα τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και που απασχολεί την συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments