Κόσμος

Μπάιντεν: Η Ανατολική Ευρώπη θέλει «περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες»

Μπάιντεν: Η Ανατολική Ευρώπη θέλει «περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας από την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, επαίνεσε την ενότητα του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και διακήρυξε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας από την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, επαίνεσε την ενότητα του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και διακήρυξε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, όπου διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει στρατιωτική νίκη. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η ανατολική Ευρώπη χρειάζεται «περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες».

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ανατολική Ευρώπη είναι απάντηση στην ομιλία που εκφώνησε ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος για άλλη μια φορά κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι χώρες του δυτικού μπλοκ απειλούν ακόμη και την ύπαρξή της.

«Η Δύση δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία που εκφώνησε στο Βασιλικό Παλάτι, που βρίσκεται στη Βαρσοβία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποτιμήσει πολύ τις ουκρανικές αρχές και την ικανότητα του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο, όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Πριν από ένα χρόνο, όλος ο κόσμος περίμενε την πτώση του Κιέβου», είπε. «Μπορώ να το καταθέσω αυτό: το Κίεβο είναι δυνατό, το Κίεβο είναι περήφανο, το Κίεβο στέκεται στο ύψος του και, το πιο σημαντικό, το Κίεβο είναι ελεύθερο!».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγουμένως μιλήσει με τον Πολωνό ομόλογό του Α.Ντούντα, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, τον οποίο ευχαρίστησε για τη δέσμευσή του.

«Η επίσκεψή σας καταδεικνύει την ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια στον κόσμο και στην Ευρώπη», είπε ο Πολωνός πρόεδρος.

«Καλώ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία, να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Μην φοβάστε να παράσχετε αυτή τη βοήθεια», πρόσθεσε.

Η Πολωνία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με την Ουκρανία, χρησιμεύει ως πίσω βάση για τις μεταφορές όπλων και έχει δεχθεί περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης.

Η Ανατολική Ευρώπη θέλει «περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες»

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αντρέι Ντούντα είπε ότι οι δύο πρόεδροι θα πρέπει επίσης να συζητήσουν την ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, καθώς η χώρα ξεκινά έναν αναγκαστικό εκσυγχρονισμό του στρατού του, αλλά κανένας από τους δύο αρχηγούς κρατών δεν έχει θέσει δημόσια το θέμα.

Τον Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκαν θριαμβευτικά Πολωνοί και Ουκρανοί πρόσφυγες στη Βαρσοβία. Κάποιοι τον κάλεσαν να κάνει ακόμη περισσότερα για να υποστηρίξει το Κίεβο ενόψει της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένου του ξεδιπλώματος ενός πανό που έγραφε «F-16 για την Ουκρανία» έξω από το ξενοδοχείο του. Η Ουάσιγκτον αρνείται προς το παρόν να παραδώσει μαχητικά αεροπλάνα.

Πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθεί με τους ηγέτες των «Εννέα από το Βουκουρέστι», των εννέα χωρών από το πρώην κομμουνιστικό μπλοκ που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ουγγαρία – είναι ισχυροί υποστηρικτές των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, την οποία θεωρούν ως προπύργιο για τη δική τους ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες μια νέα στρατιωτική βοήθεια 450 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερα πυρομαχικών για το ουκρανικό πυροβολικό, αντιαρματικούς πυραύλους και ραντάρ για αντιαεροπορική άμυνα.

Αλλά πέρα ​​από την Ουκρανία, ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε στον Τζο Μπάιντεν ότι θέλει «μεγαλύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Ο Λιθουανός συμπλήρωσε πως «η Λιθουανία και άλλες χώρες έχουν πολλές απαιτήσεις που σχετίζονται με συστήματα αεράμυνας, ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ και μεγαλύτερες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments