Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Μπλίνκεν,ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικά και Ουκρανία
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντονι Μπλίνκεν. Παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Βαγγέλη Καλπαδάκη και των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Μπλίνκεν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την οπτική του για τον νέο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στη συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός ΕastMed, πώληση F-16) σύμφωνα με την kathimerini.gr και τον Αντώνη Αντζολέτο.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου, με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει ο διάλογος, με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς: την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.
Το Κυπριακό
Κατά τη συνάντηση ο τέως πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στη διπλωματία. Προσέθεσε ότι αποτελεί επιλογή κάθε χώρας πώς θα επιδείξει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό στον αγώνα του, στη βάση των αρχών της, της γεωπολιτικής θέσης της και των απειλών που αντιμετωπίζει. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει με τρόπους που συνάδουν με τον ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού, και μάλιστα από τα νησιά της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας