Διεθνή

FAZ: Γιατί η Κίνα εμφανίζεται ως ειρηνοποιός;

FAZ: Γιατί η Κίνα εμφανίζεται ως ειρηνοποιός;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Κίνα θέλει να παρουσιάσει προτάσεις για «πολιτική λύση» στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, όπως επισημαίνει και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Κίνα θέλει να παρουσιάσει προτάσεις για «πολιτική λύση» στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, όπως επισημαίνει και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Για το σκοπό αυτό, το Πεκίνο έστειλε τον υψηλόβαθμο ξένο πολιτικό του, Γουάνγκ Γι, στη Μόσχα, όπου συνάντησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη. Είναι όμως αξιόπιστη ειρηνοποιός η Κίνα, η χώρα – μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παρόλο που είναι ο σημαντικότερος πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας; 

Η Κίνα ενδιαφέρεται πρωτίστως να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός και να παρουσιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πολεμοχαρείς. Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η διεθνής του φήμη έχει υποστεί φθορά λόγω της πολιτικής του για μηδενικό Covid και της διπλωματικής υποστήριξης προς τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Γι’ αυτό ακριβώς και αντεπιτίθεται. Η ρητορική της ειρήνης είναι μέρος των προσπαθειών της Κίνας να παρουσιαστεί ως μια υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη. Οι αποδέκτες της κίνησης είναι οι κουρασμένοι από τον πόλεμο Ευρωπαίοι, ο παγκόσμιος Νότος και ο δικός τους πληθυσμός. Επί του παρόντος, η ώθηση της Κίνας θα μπορούσε επίσης να αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των υποστηρικτών για ένα κρίσιμο για τη Ρωσία ψήφισμα του ΟΗΕ.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Από την αρχή του πολέμου ο Κινέζος πρόεδρος ΣΙ Τζιπίνγκ έχει μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο πολλές φορές στο τηλέφωνο, καμία όμως με τον Ουκρανό. Σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Μόσχα και έστειλε τον επικεφαλής σύμβουλό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γουάνγκ Γι, στη Μόσχα λίγο πριν από τη συμβολική επέτειο της εισβολής.

Μιλώντας στον Πούτιν, ο Γουάνγκ εξήρε «την προθυμία της Ρωσίας να επιλύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Κίνα μοιράζεται επίσης τη ρωσική προπαγάνδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευθύνονται για τον πόλεμο και στέκεται εμπόδιο σε μια ειρηνική λύση. Επομένως, το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα ένας αξιόπιστος μεσολαβητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments