Διεθνή

Guardian: 40% των οικιακών εργασιών θα γίνεται από ρομπότ

Guardian: 40% των οικιακών εργασιών θα γίνεται από ρομπότ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σχεδόν 1 στις 2 εργασίες στο σπίτι θα γίνονται από ρομπότ. Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Σχεδόν 1 στις 2 εργασίες στο σπίτι θα γίνονται από ρομπότ. Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Δουλειές όπως τα ψώνια είναι πιθανό να έχουν περισσότερο αυτοματισμό, ενώ η φροντίδα για νέους ή ηλικιωμένους είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν.

Μια επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι σε δουλειές του σπιτιού και φροντίδα, με τα ρομπότ να μπορούν να εκτελούν περίπου το 39% των οικιακών εργασιών μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εργασίες όπως η αγορά ειδών παντοπωλείου θα ήταν πιθανό να έχουν τον περισσότερο αυτοματισμό, ενώ η φροντίδα των μικρών ή των ηλικιωμένων θα ήταν λιγότερο πιθανό να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα 65 ειδικών τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. που κλήθηκαν να προβλέψουν την επίδραση των ρομπότ στις δουλειές του σπιτιού.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «χονδρική επίθεση στην ιδιωτική ζωή», προειδοποίησε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η Ekaterina Hertog, αναπληρώτρια καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κάλεσε για μια δημόσια συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικότητα σε μια εποχή έξυπνης τεχνολογίας.

Η κοινωνία θα έπρεπε να είναι ζωντανή στα ζητήματα που εγείρονται από σπίτια γεμάτα έξυπνους αυτοματισμούς, είπε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι εμείς ως κοινωνία είμαστε διατεθειμένοι να διαχειριστούμε αυτή τη χονδρική επίθεση στην ιδιωτική ζωή».

Υποστήριξε ότι, εάν γίνει αντιληπτό, περισσότερη αυτοματοποιημένη βοήθεια θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ισότητας των φύλων, επειδή οι γυναίκες εξακολουθούν να φέρουν το βάρος της πλειονότητας της απλήρωτης εργασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες κάνουν περισσότερη από τη διπλάσια απλήρωτη εργασία από τους άνδρες, ενώ στην Ιαπωνία οι άνδρες κάνουν λιγότερο από το ένα πέμπτο της απλήρωτης εργασίας που κάνουν οι γυναίκες.

Ωστόσο, είπε στο BBC ότι το κόστος της τεχνολογίας σημαίνει ότι η χρήση οικιακών ρομπότ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε «αύξηση της ανισότητας στον ελεύθερο χρόνο» – με μόνο τα πλουσιότερα νοικοκυριά να μπορούν να αντέξουν οικονομικά την τεχνολογία.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, υπολόγισαν ότι μόνο το 28% των εργασιών φροντίδας, όπως η διδασκαλία ή η συνοδεία ενός παιδιού ή η φροντίδα ενός μεγαλύτερου συγγενή, θα ήταν αυτοματοποιημένες. Αλλά προέβλεψαν ότι το 60% του χρόνου που δαπανάται για ψώνια για είδη παντοπωλείου θα μειωνόταν.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για ρομπότ που θα αναλάβουν την οικιακή εργασία «στα επόμενα 10 χρόνια» έχουν γίνει εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά η πραγματικότητα ενός ρομπότ ικανού να βγάλει τους κάδους και να σηκώσει τα lego από το πάτωμα παρέμεινε άπιαστη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments