Δεν υπάρχει κινεζικό «σχέδιο», σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, αλλά υπάρχουν κάποιες απόψεις για τα αίτια της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και κάποιες κινεζικές θέσεις για ειρηνευτική διέξοδο από την πολεμική κρίση. Αυτό υποστήριξε επίσημα η Ρωσία, διά της εκπροσώπου Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού υπουργικού Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα.
Σε κρατικά ενημερωτικά μέσα της Ρωσίας δεν γίνεται καμία πραπομπή σε ένα συγκροτημένο κινεζικό σχέδιο για ειρήνευση. Τον σεβασμό των νομίμων συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας και τον σεβασμό της εδαφικής ανεξαρτησίας των κρατικών οντοτήτων εισηγείται η Κίνα.
Από την πλευρά της, η Μόσχα δηλώνει ευγνώμων στο Πεκίνο για την «αναλλοίωτα ισορροπημένη» θέση του στο ουκρανικό ζήτημα και χαιρετίζει «την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε διαστρεβλωτικές τις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής του γραφείου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συζήτησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία σε συνάντηση στη Μόσχα.
Η Μαρία Ζαχάροβα ρωτήθηκε επίσης εάν τα μέρη συζήτησαν το «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο» για μια διευθέτηση στην Ουκρανία, το οποίο αναφέρεται στη Δύση.
«Έδωσα προσοχή στις δηλώσεις ορισμένων δυτικών πολιτικών και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σχετικά με ένα συγκεκριμένο “κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο”. Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα», σχολίασε η Ζαχάροβα, με βάση τα κρατικά μέσα της Μόσχας.
«Οι Κινέζοι εταίροι μάς ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τα βαθύτερα αίτια της ουκρανικής κρίσης, καθώς και τις προσεγγίσεις για την πολιτική διευθέτησή της. Δεν έγινε λόγος για κάποιο ξεχωριστό “σχέδιο”», σημείωσε, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής πλευράς Οι εκτιμήσεις συμπίπτουν με το όραμά μας για την τρέχουσα κατάσταση. Είμαστε επίσης υπέρ της τήρησης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», κατέληξε η Μαρία Ζαχάροβα.