Προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ η ενίσχυση των ανατολικών κρατών μελών
Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Ints Kalnins/EPA-EFE/MARCIN OBARA
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσαν την Τρίτη στη Βαρσοβία τους ηγέτες της ομάδας των λεγόμενων «Εννέα χωρών του Βουκουρεστίου» ότι η ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της συμμαχίας.
Τόσο ο Μπάιντεν, όσο και ο Στόλτενμπεργκ προσκλήθηκαν στην έβδομη σύνοδο κορυφής της ομάδας, η οποία καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις και του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένοι», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας ότι η Συμμαχία θα «προστατεύσει και θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους», με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε επίσης το «μοτίβο επιθετικότητας της Ρωσίας επί πολλά χρόνια», δηλώνοντας ότι «δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά όταν τελειώσει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» σύμφωνα με την Aleksandra Krzysztoszek και Aneta Zachová και Michal Hudec από EURACTIV.cz και EURACTIV.sk
Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ως «την πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας», η οποία «γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτή τη σύγκρουση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής υιοθέτησαν επίσης μια κοινή δήλωση, η οποία επιβεβαίωσε την κοινή δέσμευση για αποτροπή και άμυνα, όπως και ότι οι σύμμαχοι «θα αλληλοϋποστηρίζονται σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής Μάρτσιν Πρζίντατς, ανέφερε η δημόσια πολωνική ραδιοφωνία.
Η παρουσία του Μπάιντεν «ήταν μια πολιτική πράξη των ΗΠΑ επίδειξης ιδιαίτερης αλληλεγγύης προς τις χώρες που πραγματικά αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Ρωσία, η οποία προκύπτει από τη γεωγραφική τους θέση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης της «Πολιτικής Πλατφόρμας» (PO, ΕΛΚ), πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Ράντοσλαβ Σικόρσκι στη EURACTIV Πολωνίας, ερωτηθείς για τη σημασία της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης για την ασφάλεια της Πολωνίας.
«Ήταν επίσης ένα μήνυμα προς τη Δυτική Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειές της», πρόσθεσε.
«Εάν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ δεν αισθανθούν περισσότερο δεσμευμένες στην υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας, μπορεί να προκύψουν νέοι διαχωρισμοί για την ‘παλιά’ και τη ‘νέα’ Ευρώπη, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί».
Παράλληλα, στη σύνοδο κορυφής συμμετείχε και η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία επανέλαβε τη σημασία των Ηνωμένων Πολιτειών στις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες.
«Αυτή η χρονιά μας έκανε ακόμη πιο δυνατούς και ενωμένους. Εμείς στις χώρες της ανατολικής πτέρυγας είμαστε προστατευμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Μαζί περάσαμε τη δοκιμασία της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού βοηθώντας την Ουκρανία. Η παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν είναι απόδειξη ότι η διατλαντική μας συνεργασία είναι ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε.
Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο και η επακόλουθη ομιλία του στη Βαρσοβία ήταν πρωτοφανείς εκφράσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία, συνεπείς με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πρωτοπόροι όσον αφορά τη βοήθεια που στέλνουν.
Η ομιλία του Μπάιντεν όμως απέδειξε ότι η προεδρία του στερείται οράματος και δύναμης, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ίβαν Μίκλος.
«Τα λόγια θα πρέπει να ακολουθηθούν από συγκεκριμένα μέτρα, με την αποστολή στην Ουκρανία των απαραίτητων όπλων για τη νίκη, ιδίως τανκς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να νικήσει το συντομότερο δυνατό και να ωθήσει τους Ρώσους πέρα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μίκλος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας