Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τη… μαργαρίτα
Πηγή Φωτογραφίας: unsplash
Εχοντας καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μαργαρίτας, η 22η Φεβρουαρίου μπορεί να λειτουργήσει και ως υπενθύμιση πως, για να συνεχίσουμε να την απολαμβάνουμε, πρέπει να προστατεύσουμε το βασικό συστατικό της, την τεκίλα, αλλά και τον κύριο επικονιαστή της, τη νυχτερίδα, που κινδυνεύουν από την κλιματική κρίση.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η λειψυδρία ή, στην καλύτερη περίπτωση, η ανεπάρκεια νερού που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την παραγωγή τροφίμων, κρασιού κι αποσταγμάτων.
Ερευνα του 2019 κατέδειξε πως η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την υπερβόσκηση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ενδέχεται να διαταράξουν την καλλιέργεια τής αγαύης, βασικού συστατικού της τεκίλας – και του μεσκάλ.
Υπό απειλή οι νυχτερίδες
Η κλιματική κρίση, ωστόσο, απειλεί όχι μόνο την αγαύη, αλλά και τους επικονιαστές της.
Μέλισσες, πεταλούδες και νυχτερίδες επικονιάζουν περίπου το 30% του φαγητού που καταλήγει στο τραπέζι μας. Οπως και τα πουλιά, οι νυχτερίδες, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη διασπορά των σπόρων. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος επηρεάζοντας τους σημαντικούς αυτούς επικονιαστές, και συγκεκριμένα ένα είδος νυχτερίδας που απαντάται στο Μεξικό, το οποίο είναι βασικό για την παραγωγή της τεκίλας.
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αγαύης, ωστόσο, βάσει νόμου, η τεκίλα αποστάζεται αποκλειστικά από μπλε αγαύη (Weber Azul) κυρίως στην επαρχία Τεκίλα του Μεξικού – και σε μερικές ακόμη συγκεκριμένες περιοχές. Τα ποτά που παρασκευάζονται από αγαύη σε άλλα μέρη, όπως στην Καλιφόρνια, μπορούν να χαρακτηριστούν απλώς αποστάγματα αγαύης.
Πηγή: CNN
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας