Την άρνηση της Ατλαντικής Συμμαχίας συναντά η πρόταση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η πρόταση αποτελείται από δώδεκα σημεία και απορρίπτεται από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Κατά τον επικεφαλής της Συμμαχίας, το Πεκίνο στερείται της απαιτούμενης πολιτικής αξιοπιστίας. «Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία και υπέγραψαν επίσης λίγες μέρες πριν την εισβολή μια συμφωνία μεταξύ του προέδρου Σι Τσιπίνγκ και του προέδρου Πούτιν για τη δίχως όρια συνεργασία με τη Ρωσία», υποστηρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προτάσσει το στρατιωτικό σκέλος, υποστηρίζοντας ότι «η στρατιωτική υποστήριξη σήμερα είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία αύριο».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα κινείται πολύ κοντά στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του Κρεμλίνου. «Παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Κίνα», προσθέτει ο Στόλτενμπεργκ, «και έχουμε δει σημάδια ότι μπορεί να σκέφτονται να στείλουν θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία. Αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος».
Προηγούμενα, η Κίνα ζήτησε, στα πλαίσια των επαφών της με την Ρωσία, τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε δήλωση που δημοσίευσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Όλα τα μέρη πρέπει να διατηρήσουν τον ορθολογισμό και την αυτοσυγκράτηση, να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να μην επιδεινώνουν τις συγκρούσεις, να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση της ουκρανικής κρίσης ή ακόμη και να ξεφύγουν από τον έλεγχο», αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Το Πεκίνο προσθέτει, ότι είναι επιβεβλημένο «να υποστηρίξουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία να κινηθούν η μία προς την άλλη, να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό».
Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να εγκαταλειφθεί η πρακτική των μονομερών κυρώσεων και πιέσεων, «που όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσουν νέα».
Η αποστροφή αυτή της κινεζικής ανακοίνωσης προσδίδει αντικειμενική βάση στον ισχυρισμό του ΝΑΤΟ και του γενικού γραμματέα του, ότι η Κίνα στερείται πολιτικής αξιοπιστίας.
Σημειώνεται ότι, στο λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» της Κίνας, προβλέπονται ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών, η υπογράμμιση του διαλόγου ως της ενδεδειγμένης οδού επίλυσης των διεθνών διαφορών, ο αποκλεισμός του ενδεχομένου ενός πυρηνικού πολέμου και η προώθηση της διεθνούς αποκλιμάκωσης.