Διεθνή

Κινεζικά drones στην Ουκρανία;

Κινεζικά drones στην Ουκρανία;

Πηγή Φωτογραφίας: tovima.gr/Brendan Hoffman/The New York Times/Atlas Dynamics/Facebook

Με βάση δημοσίευμα του γερμανικού εντύπου «Der Spiegel», η Κίνα είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)

Με βάση δημοσίευμα του γερμανικού εντύπου «Der Spiegel», η Κίνα είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), για ένα συντριπτικό χτύπημα εναντίον των Ουκρανών. Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις και επαφές μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η Κίνα σχεδιάζει να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας παραγωγή επιθετικών drones «kamikaze» για λογαριασμό του ρωσικού στρατού με σκοπό πιθανή χρήση στην Ουκρανία , σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο έντυπο «Der Spiegel», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Διαπραγματεύσεις για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει μεταξύ Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων και της κινεζικής εταιρείας κατασκευής drones «Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας φέρεται να είπε ότι ήταν έτοιμος να παράγει αρχικά 100 drones τύπου ZT-180, να τα δοκιμάσει και να τα παραδώσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αυτό το μοντέλο drone είναι παρόμοιο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed 136 ιρανικής κατασκευής, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε συνέντευξη που πήρε το έντυπο, και μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικό γέμισμα από 35 έως 50 κιλά. Τα  drones αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για κάθε αμυνόμενο έθνος.

Σε ένα δεύτερο βήμα, ο κινέζος κατασκευαστής – που ελέγχεται από τον κινεζικό στρατό  – σχεδιάζει να μεταφέρει εξαρτήματα και την τεχνογνωσία του στη Ρωσία, έτσι ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή drones σε αμιγώς τοπικό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε, στη συνέχεια, να επιτρέψει στη Μόσχα να παράγει μόνη της 100 τέτοια drones το μήνα, προσθέτει το έντυπο.

Σε ερώτηση του Spiegel, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε άμεσα στις πληροφορίες της εφημερίδας αλλά εκτίμησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κύρια πηγή οπλισμού για το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Ισχυρίζονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι η Κίνα θα μπορούσε να παραδώσει όπλα στη Ρωσία. Είναι ένας πολύ γνωστός ελιγμός», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωση που απέστειλε η κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Κίνα ότι σκέφτεται να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες την διεθνή κοινότητα να μην έχει ψευδαισθήσεις για το ρόλο της Κίνας στην πολεμική αναμέτρηση, εννοώντας την στράτευσή της στο πλευρό της Μόσχας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments