ΟΗΕ: Άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων
Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS
Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαιτεί σήμερα την «άμεση» αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 141 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 32 αποχές. Με το ψήφισμα αυτό, ο ΟΗΕ ακολουθεί μια γραμμή σαφούς καταδίκης της Ρωσίας. Ιδιαίτερα, ζητώντας μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» και απαιτώντας και πάλι από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει τις μάχες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παίρνει σαφή θέση για τη συνεχιζόμενη πολεμική και στρατιωτική εισβολή. 141 χώρες ενέκριναν το ψήφισμα, επτά καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μαλί, Νικαράγουα) και 32 χώρες απείχαν (μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν).
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, διεξήχθη ψηφοφορία, η κρίσιμη ψηφοφορία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο, που μόλις είχε κηρυχθεί
«Σας απευθύνω έκκληση: αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή για να δείξουμε υποστήριξη, ενότητα και αλληλεγγύη», είχε δηλώσει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα από το βήμα, την πρώτη ημέρα των συζητήσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. «Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία η γραμμή μεταξύ καλού και κακού δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Μια χώρα θέλει απλώς να επιβιώσει. Ο άλλος θέλει να σκοτώσει και να καταστρέψει», πρόσθεσε. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ελπίζουν ότι το κείμενο, το οποίο ετέθη σε ψηφοφορία, θα συγκεντρώσει τουλάχιστον τόσες ψήφους όσες τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, 143 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος, που καταδίκαζε με ενάργεια τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι το μη δεσμευτικό σχέδιο ψηφίσματος τόνιζε την ανάγκη «να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, μια συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Επιβεβαίωνε, επίσης, την αναφορά στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» , «απαιτούσε» την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και καλούσε για «παύση των εχθροπραξιών». Μια ειρήνη που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επικρίνοντας την Τετάρτη «την προσβολή στη συλλογική μας συνείδηση» που αντιπροσωπεύει η εισβολή στην Ουκρανία. «Οι πιθανές συνέπειες της κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι σαφής και ήδη υπάρχει κίνδυνος», είπε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους πυρηνικούς κινδύνους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας