Κόσμος

Σε φορολογικά έσοδα 14,6 δισ. ευρώ από απάτες ελπίζει η Γαλλία

Οι Γάλλοι φορολογούμενοι ενδέχεται να πληρώσουν 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον φόρους, σύμφωνα με την εκτίμηση της φορολογικής αρχής για τα ποσά φορολογικών παραλείψεων του 2022

Οι Γάλλοι φορολογούμενοι ενδέχεται να πληρώσουν 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον φόρους, σύμφωνα με την εκτίμηση της φορολογικής αρχής για τα ποσά φορολογικών παραλείψεων του 2022, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Δημόσιων Λογαριασμών.

Στην εκτίμησή τους για το 2022, οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας παραθέτουν τα ποσά που συνιστούν φορολογική απάτη, έχουν εντοπιστεί και ζητούν από τους φορολογούμενους να τα επιστρέψουν.

Μεταξύ 2016 και 2019, οι μη καταβληθέντες φόροι που ζητήθηκαν από τις φορολογικές αρχές ήταν κατά μέσο όρο 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανέφερε ο ιστότοπος για τα δημόσια οικονομικά Fipeco.

Ενώ η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τα αιτούμενα ποσά να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ, οι φορολογικές αρχές απαίτησαν 13,4 δισ. ευρώ το 2021, και κατά 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα, ήτοι 14,6 δισ. ευρώ για το έτος 2022.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης σημειώνουν ότι από το ποσό που ζητείται για το 2022, τα 9 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις.

Εκτός από τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της απάτης που σχετίζεται με τα κοινωνικά επιδόματα και τις εισφορές. Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομίας στοχεύει στην απάτη που σχετίζεται με την προσωρινή εργασία στο εξωτερικό και την αδήλωτη εργασία.

Η τελωνειακή απάτη συμβάλλει επίσης στο πόσα μπορεί να ανακτήσει το κράτος.

Το 2022, οι κατασχέσεις καπνού αυξήθηκαν εκρηκτικά (+59%), φθάνοντας σχεδόν τους 650 τόνους, ενώ παράνομα ναρκωτικά αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κατασχέθηκαν από τα γαλλικά τελωνεία.

Τα ποσά που θα εισπράξει πραγματικά το κράτος θα είναι, ωστόσο, μικρότερα από τα ποσά που έχουν εκτιμηθεί. Το 2021, για παράδειγμα, από τα 13,4 δισ. ευρώ που είχαν εκτιμηθεί, εισπράχθηκαν πράγματι 10,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον  Davide Basso και το  EURACTIV.fr

Σύμφωνα με τη Fipeco, η διαφορά αυτή οφείλεται σε οργανωτικά προβλήματα ή σε προβλήματα που σχετίζονται με τα εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου, στην εκκαθάριση των εταιρειών που αποτελούν στόχο των κυρώσεων ή απλώς στις προσφυγές των φορολογουμένων ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο Ατάλ, Υπουργός Δράσης και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, από την πλευρά του, προτίθεται να εντείνει την καταπολέμηση της απάτης, ανακοινώνοντας ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο «στο τέλος του πρώτου τριμήνου» του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο