Δεν θα ήταν συνετό για την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με όπλα που έλαβε από τη Δύση σε περίπτωση που εκδιώξει επιτυχώς τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς πολλοί Γερμανοί φοβούνται όλο και περισσότερο αυτό το σενάριο.
Καθώς η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τη Δύση έχει προ πολλού ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ορισμένοι φοβούνται τώρα τι θα συμβεί σε περίπτωση νίκης της.
«Δεν θα ήταν πολύ σοφό αν τα όπλα που προμηθεύουμε τώρα χρησιμοποιούνταν, για παράδειγμα, για να εξαπολύσουν επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF το βράδυ της Πέμπτης, απαντώντας στους φόβους ότι τα γερμανικά τανκς μπορεί να κινηθούν και πάλι προς τη Μόσχα σύμφωνα με τον Nikolaus J. Kurmayer και το EURACTIV.de
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι προφανές ότι ό,τι κάνουμε είναι επιτρεπτό», πρόσθεσε.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία φοβούνται ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση στη Μόσχα σε περίπτωση που αποκρούσουν επιτυχώς τους Ρώσους εισβολείς. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη λεγόμενη «διακήρυξη για την ειρήνη», αυτό θα μπορούσε, να οδηγήσει σε «πυρηνικά αντίποινα».
Η εξαπόλυση επίθεσης κατά της Ρωσίας «είναι κάτι που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να συμβεί», πρόσθεσε ο Σολτς.
Τον Μάιο του 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε στους New York Times ένα μανιφέστο με τίτλο «Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει η Αμερική στην Ουκρανία», όπου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν, ούτε επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της».
Σύμφωνα με τον Σολτς, η προσέγγιση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί την αρχή που διέπει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Όλοι ενεργούμε αναλόγως», δήλωσε.