Handelsblatt: Το χρέος στην Ελλάδα μειώνεται
Πηγή Φωτογραφίας: New Europe
Την περίπτωση της Ελλάδας ως φωτεινό παράδειγμα μείωσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ, προβάλλει, σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως αναφέρει, το χρέος στις χώρες του ευρώ μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα για τη χώρα μας σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας το χρέος έφτασε σε ποσοστό άνω του 200% επί του ΑΕΠ, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας μάλιστα να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία.
«Στη μείωση του δείκτη χρέους συμβάλλει και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς έτσι η αξία του ονομαστικού Α.Ε.Π. αυξάνεται, με αποτέλεσμα το χρέος να αντιπροσωπεύει αυτομάτως μικρότερο ποσοστό του. Επιπλέον, το κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους με την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες», αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύει η Deutsche Welle.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις προβλέψεις στην επόμενη διετία, σημειώνοντας πως «τα επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί», καθώς ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις κοινωνικές παροχές και κατ’ επέκταση θα προκαλέσει αύξηση στις κρατικές δαπάνες.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Στη συνέχεια η εφημερίδα τονίζει ότι κατά το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως συνέβη με την Πορτογαλία το 2022.
Κάνει αναφορά στην αξιολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών που βρίσκονταν άλλοτε σε κρίση.
Προσθέτει ακόμα ότι ζωτικής σημασίας είναι και τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς «κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και για αυτές αποτελούν οικονομική ένεση εκτός του εθνικού προϋπολογισμού».
Ταυτοχρόνως, σημειώνει, πρόκειται και για ένα ισχυρό κίνητρο προς τις κυβερνήσεις να παραμείνουν πειθαρχημένες δημοσιονομικά, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια.
Η οικονομική εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «λόγω της μακράς διάρκειας των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς μόνο σε δύο ή τρία χρόνια», ερμηνεύοντας ως μη απειλητική την αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ.
Scope Ratings: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι χθες η Scope Ratings έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σε report της αναφέρει πως αναμένει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, όχι όμως ύφεση.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η ελληνική οικονομία απέχει μόλις μια βαθμίδα από την επενδυτική, ενώ το θετικό outlook αντιπροσωπεύει τις θετικές προοπτικές, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας