Global News

Al Jazeera: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κινεζικό σχέδιο

Al Jazeera: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κινεζικό σχέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Πεκίνο δημοσίευσε το έγγραφο θέσεων 12 σημείων, το οποίο καλεί για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Κίνα δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο έγγραφο θέσης της για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, στο οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η σύγκρουση και ο πόλεμος «δεν ωφελούν κανέναν», είπε η Κίνα την Παρασκευή στο έγγραφο 12 σημείων, που χρονολογείται να συμπέσει με τη πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

Το σχέδιο που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τον τερματισμό των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων και μέτρα για τη διασφάλιση της εξαγωγής σιτηρών μετά από διακοπές που προκάλεσαν αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων πέρυσι. Η πρόταση επεξεργάζεται κυρίως τις μακροχρόνιες θέσεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου ότι «η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών είναι αποτελεσματικά εγγυημένες».

Ανέφερε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί πρέπει να διατηρούνται ασφαλείς και η απειλή ή η χρήση πυρηνικών όπλων πρέπει να αντιταχθεί. Το σχέδιο ζητούσε επίσης τον τερματισμό της «νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου», που είναι ο τυπικός όρος του Πεκίνου για αυτό που θεωρεί ως παγκόσμια κυριαρχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάμιξή τους στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Ο Nicholas Bequelin, επισκέπτης συνεργάτης στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale, είπε στο Al Jazeera ότι η Κίνα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός μεσολαβητής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν «αντανακλούν αυτό».

«Αυτό δεν είναι σχέδιο. δεν υπάρχει καμία ενέργεια που προτείνει η Κίνα», είπε ο Bequelin. «Αυτό που κάνει είναι ότι διατυπώνει ένα σύνολο αρχών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα βλέπει αυτή τη σύγκρουση. Η Κίνα είναι πραγματικά σε δεσμό σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία επειδή δεν καλωσορίζει τον πόλεμο. Προκαλεί ανείπωτα προβλήματα στην Κίνα στη σχέση της με την Ευρώπη, στην οικονομία της, στη θέση της στον κόσμο.

«Την ίδια στιγμή, αυτό που εδραιώνει βαθιά τις απόψεις του Πεκίνου για τον κόσμο είναι ότι μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ είναι στον ορίζοντα», είπε. «Αργά ή γρήγορα, θα συμβεί μια αναμέτρηση με τη Δύση, επειδή η Δύση προσπαθεί να συγκρατήσει την άνοδο της Κίνας και ως εκ τούτου, δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει έναν σύμμαχο όπως η Ρωσία. Πρέπει λοιπόν να προσποιηθεί ότι είναι ουδέτερη ενώ παραμένει κάπως στο πλευρό της Ρωσίας και σίγουρα δεν δέχεται να ενταχθεί στις πολεμικές προσπάθειες που διεξάγουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments