G20: Αντιδράσεις Γερμανίας και Γαλλίας για την στάση της Κίνας
Πηγή Φωτογραφίας: (Mast Irham, Pool Photo via AP) (Φωτογραφία αρχείου)
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Οι εργασίες της συνόδου επισκιάστηκαν από τις αντιδράσεις στην άρνηση της Κίνας να εγκρίνει κοινό ανακοινωθέν που να περικλείει τον όρο «ρωσική εισβολή» και ρητή καταδίκη του.
Από χθες, στη Μπανγκαλόρ, την τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, το G20 Finance προσπαθούσε να συμφωνήσει ως προς τις λύσεις στις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η Ινδία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, δημοσίευσε σήμερα, μετά το τέλος των συναντήσεων μια «σύνοψη» των συζητήσεων, αλλά όχι κοινό δελτίο τύπου όπως κυρίως συνηθίζεται.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, με διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και κυρώσεις». Ένας πρόσθετος σχολιασμός διευκρινίζει ότι εντός της G20, μόνο η Κίνα και η Ρωσία δεν ενέκριναν δύο παραγράφους για την Ουκρανία. Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της G20 για την πορεία της οικονομίας, υπό την ινδονησιακή προεδρία, δεν είχε συνταχθεί ούτε κοινό δελτίο τύπου. Παρ’ όλη την αρκετά «αρνητική» παράδοση σε κοινά ανακοινωθέντα, η Γερμανία και πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίτνερ αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο, αναφορικά με την στάση της Κίνας, για «λυπηρό γεγονός» και για προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 που καταδίκαζε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος πρόσθεσε: «Για μένα είναι όμως περισσότερο σημαντικό ότι όλοι οι άλλοι συμμερίσθηκαν μία ξεκάθαρη θέση για το διεθνές δίκαιο, την πολυμέρεια και τον τερματισμό του πολέμου».
Στην Ουκρανία, «γίνεται πόλεμος. Και αυτός ο πόλεμος έχει μία αιτία, μία και μοναδική αιτία, και αυτή είναι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ υποστήριξε τις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του, λέγοντας ότι «είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε υποχώρηση στο κοινό ανακοινωθέν, σε σχέση με τη διακήρυξη που έγινε στο Μπαλί για τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας