Διεθνή

«Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ μπορούν να επισκεφθούν το Πεκίνο μέσα στο 2023»

«Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ μπορούν να επισκεφθούν το Πεκίνο μέσα στο 2023»

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr/eurokinissi

Η Κίνα επιμένει ότι διατηρεί επαφές με τον δυτικό κόσμο, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι το Πεκίνο πρέπει να αποφύγει να ενισχύσει την Ρωσία.

Η Κίνα επιμένει ότι διατηρεί επαφές με τον δυτικό κόσμο, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι το Πεκίνο πρέπει να αποφύγει να ενισχύσει την Ρωσία.

Πιο ειδικά, όπως μεταδίδεται από δυτικά μέσα και επιβεβαιώνεται από την κινεζική εφημερίδα Global Times, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φου Κονγκ, δηλώνει ότι η χώρα του διατηρεί επαφές με «δυτικές χώρες», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες αναφέρεται, και ότι  η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα μπορούσαν να επισκεφθούν την Κίνα κατά το τρέχον, πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μάλιστα, ο Κινέζος αξιωματούχος προχωρά παραπέρα, μιλώντας για προετοιμασίες εν όψει της επίσκεψης της προέδρου της Commission και του προέδρου του Συμβουλίου της Ε. Ε. και για το ότι «συχνές αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου» μεταξύ Ε. Ε. και Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Φου Κονγκ βρίσκει παράλογο και εξωπραγματικό το θυμό της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα, επειδή αυτή αρνείται να αποκαλέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «στρατιωτική εισβολή»  και επειδή αρνείται να ζητήσει από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι, την ίδια στιγμή, στην αμερικανική Δύση, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν,  δηλώνει πως «το Πεκίνο θα πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει, αν θα παράσχει ή όχι στρατιωτική βοήθεια, αλλά εάν επιλέξει αυτόν τον δρόμο, θα έχει πραγματικό κόστος για την Κίνα».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η παρέμβαση του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος υποστηρίζει πως «είμαστε βέβαιοι ότι η κινεζική ηγεσία επανεξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής θανατηφόρου οπλισμού.  . Δεν πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί τελική απόφαση και δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο παράδοσης τέτοιου εξοπλισμού».

Έτσι, το Πεκίνο εμφανίζεται να συνομιλεί και να διατηρεί καλές σχέσεις με την ευρωπαϊκή Δύση, γεγονός που θα μπορούσε πολύ δύσκολα να διαψευστεί λόγω της θεσμικής θέσης του Φου Κονγκ.

Από την άλλη, όμως, η δυτική όχθη του Ατλαντικού αποκλείει κάθε προοπτική κινεζικής στρατιωτικής αρωγής προς την Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments