Διεθνή

ΗΠΑ – ΙΡΑΚ: Οι διαφωνούντες με την εξωτερική πολιτική αξίζουν μια δίκαιη ακρόαση

ΗΠΑ – ΙΡΑΚ: Οι διαφωνούντες με την εξωτερική πολιτική αξίζουν μια δίκαιη ακρόαση

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/protothema.gr/history.com

Καθώς πλησιάζουμε στην 20ή επέτειο της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, υπάρχουν πολλά μαθήματα για τα οποία μπορούμε να σκεφτούμε.

Καθώς πλησιάζουμε στην 20ή επέτειο της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, υπάρχουν πολλά μαθήματα για τα οποία μπορούμε να σκεφτούμε. Ένα από τα πιο ζωτικά είναι η σημασία της υποδοχής —ή τουλάχιστον της προστασίας του χώρου για— διαφωνούμενων απόψεων, ειδικά όταν πρόκειται για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, ένα από τα πιο βαθιά και σοβαρά ζητήματα που εξετάζει κάθε κυβέρνηση.

Στους μήνες που προηγήθηκαν της εισβολής του Μαρτίου του 2003, εκείνοι που ακούγονταν επιφυλακτικοί χαρακτηρίστηκαν ως «αντιπατριώτες», «υπέρ του Σαντάμ» και χειρότερα. Εκείνοι που τόλμησαν υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας δεν θα μπορούσε εύκολα να περιοριστεί σε μια απλή εξίσωση του Καλού εναντίον του Κακού κατηγορήθηκαν ως «συμπαθείς της τρομοκρατίας», μια δυσφήμιση που δυστυχώς χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα.

Αυτό δημιούργησε ένα πολιτικό περιβάλλον που περιόρισε, αν όχι εντελώς ασφυκτικά, εναλλακτικές απόψεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη διολίσθηση προς τον πόλεμο και να απέτρεψαν τη στρατηγική καταστροφή. Το πολιτικό κατεστημένο -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ως προηγούμενος (και μελλοντικός) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα έπρεπε να ήταν σε θέση να γνωρίζει καλύτερα- έπεσε πρόθυμα σε μια ιστορική καταστροφή εξωτερικής πολιτικής, οι συνέπειες της οποίας είναι οι Αμερικανοί ακόμα παλεύει με.

Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Και θα πρέπει να δώσουν προσοχή σήμερα, όπου παρόμοια επιθετικότητα αναπτύσσεται εναντίον των επικριτών της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

Αρκετές εβδομάδες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάουλι κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρει δημόσια την υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που υποστήριξε ότι ήταν πρόκληση για τη Ρωσία (και αντιπερισπασμό από αυτό που έβλεπε ως την αληθινή απειλή: την Κίνα). Η τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι απάντησε κατηγορώντας τον ότι «παπαγαλίζει ρωσικά σημεία συζήτησης».

Αν και δεν είμαι οπαδός του Hawley, ο οποίος νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη Γερουσία αφού βοήθησε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, η πρότασή του δεν άξιζε αυτή την απάντηση. Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι και του νυν διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είχαν στο παρελθόν αναγνωρίσει τις ανησυχίες της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το είχε αναφέρει πολλές φορές. Ενώ τα λόγια και οι πράξεις του ίδιου του Πούτιν τους φρικτούς μήνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι το ΝΑΤΟ είναι μόνο ένα κομμάτι στο μεγαλεπήβολο σύνολο ιστορικών παραπόνων και στόχων του, το να το θέσει τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το foreignpolicy.com.

Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει ευτυχώς αποφύγει τέτοια επιθετικότητα από τότε, οι γεροδεξιοί ειδήμονες της Ουάσιγκτον δεν το έχουν κάνει. Ο Joshua Muravchik του Commentary καταδίκασε τα μέλη της «Squad», τη χαλαρή ομάδα των προοδευτικών Δημοκρατικών, μαζί με σχεδόν οποιονδήποτε εξέφρασε οποιαδήποτε ανησυχία για την πιθανότητα κλιμάκωσης προς έναν πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας (μια ομάδα που θα περιλαμβάνει επίσης τον Μπάιντεν) ως «του Πούτιν Αμερικανοί Απολογητές» που μοιράζονται μια «περιφρόνηση για την Αμερική». Γράφοντας στον Ατλαντικό, ο Τζέιμς Κίρτσικ απλώς ξαναχρησιμοποίησε ένα επιχείρημα της εποχής του πολέμου στο Ιράκ, παραθέτοντας τον Τζορτζ Όργουελ (με μια γραμμή που ο ίδιος ο Όργουελ αργότερα αποκήρυξε) ότι «η σημερινή αντιπολεμική ομάδα είναι αντικειμενικά φιλοφασιστική».

Παρόμοιες κατηγορίες διατυπώνονται εναντίον εκείνων που προειδοποιούν κατά της ταχέως σχηματιζόμενης αντι-κινεζικής συναίνεσης. Μια επιστολή του 2021 από έναν συνασπισμό προοδευτικών ομάδων που παροτρύνει τον Μπάιντεν να επιδιώξει τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση με την Κίνα για την πολιτική για το κλίμα, αντιμετωπίστηκε με ένα κύμα καταδίκης για αγνόηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ειδήμονας του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, χρησιμοποίησε το μπερδεμένο πρόσωπό του ενάντια στην πρόταση του βουλευτή Jerrold Nadler ότι η ρητορική κατά της Κίνας τροφοδοτούσε μια τεκμηριωμένη αύξηση της παρενόχλησης και των εγκλημάτων μίσους κατά της Ασίας, κατηγορώντας τον Nadler ότι «υποτιμά την Κίνα». Πρόσφατα, όταν ο Τζέικ Βέρνερ, ερευνητής στο Quincy Institute for Responsible Statecraft, απάντησε στον παροξυσμό των κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών σημειώνοντας ότι οι χώρες συγκεντρώνουν τακτικά πληροφορίες η μια για την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον κατηγόρησε την Κουίνσι ότι «αντιλαμβάνει [αναστοχαστικά] το Η πλευρά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Αυτό που κάνει αυτές τις επιθέσεις ιδιαίτερα ειρωνικές είναι το πόσο γρήγορα μετατοπίστηκε η συμβατική σοφία τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα. Πριν από δύο δεκαετίες, ήταν δεδομένο ότι η ενσωμάτωση της Κίνας στη νεοφιλελεύθερη τάξη θα την εμπλούτιζε και στη συνέχεια θα την απελευθέρωνε πολιτικά. «Το αμερικανικό εμπόριο με την Κίνα είναι καλό, για την Αμερική και για την επέκταση της ελευθερίας στην Κίνα», έγραψε ο Norman Ornstein του American Enterprise Institute τον Απρίλιο του 2000. «Αυτό φαίνεται, ή θα έπρεπε να φαίνεται, προφανές». Τα επόμενα χρόνια, ο Πούτιν παρουσίασε με επιτυχία τη Ρωσία ως πρόθυμο και ικανό εταίρο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το 2002, οι συγγραφείς Ian Bremmer και Alexander Zaslavsky χαρακτήρισαν τη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου «την πιο σημαντική γεωπολιτική αναδιάταξη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το γεγονός ότι η συναινετική άποψη και των δύο χωρών έχει πλέον αλλάξει τόσο ριζικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι αρκετό για να προκαλέσει περισσότερη ταπεινότητα στις συζητήσεις μας. Κάποιοι μπορεί να προσπαθούν να αναπληρώσουν την προηγούμενη μαλακή γραμμή τους παίρνοντας μια πιο σκληρή τώρα. Αλλά το να κατηγορείς άλλους ότι εργάζονται για λογαριασμό του εχθρού απλώς και μόνο επειδή εγείρουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και τις ανησυχίες για τους κινδύνους του πολέμου είναι ένας φτηνός τρόπος για να περιοριστεί, αν όχι να αποφευχθεί, αυτή η συζήτηση.

Σίγουρα, υπάρχει τεράστιος όγκος παραπληροφόρησης, παραπληροφόρησης και απλής βλακείας που διοχετεύεται σε συζητήσεις σε τακτική βάση. Κάποια από αυτά γίνονται από ξένους ηθοποιούς, αλλά τα περισσότερα είναι εγχώρια. Η παραπληροφόρηση πρέπει να αντικρούεται σθεναρά. Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά πρέπει να καλέσουν τους κακούς παράγοντες από την πλευρά τους, όχι μόνο επειδή η προώθηση μιας συζήτησης βασισμένης στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της καλής πολιτικής, αλλά επειδή η παρουσία κακοπίστων συνωμοσιών χρησιμοποιείται συχνά για να επιτεθεί και να περιθωριοποιηθεί το καλό. διαφωνούντες της πίστης.

Η αποκατάσταση της αίσθησης του κοινού πολιτικού σκοπού των ΗΠΑ είναι μια από τις βασικές προκλήσεις της εποχής μας. Η πόλωση και ο νατιβισμός που μολύνουν την πολιτική των ΗΠΑ ήταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά εμβαθύνθηκαν σοβαρά από τις συζητήσεις γύρω από τον πόλεμο στο Ιράκ, που κατέστρεψαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης των ΗΠΑ μαζί με οποιαδήποτε φήμη για ικανότητα. Αλλά δεν θα φτιάξουμε τη δημοκρατία μας, πόσο μάλλον να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στο εξωτερικό, καταπνίγοντας τη δημοκρατική συζήτηση στο εσωτερικό. Ένα από τα διδάγματα της εμπειρίας του Ιράκ είναι ότι πρέπει να κάνουμε λάθος να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε εναλλακτικά επιχειρήματα πολιτικής, παρά λιγότερο. Όπως μάθαμε οδυνηρά, μερικές φορές οι διαφωνούντες αποδεικνύονται ότι έχουν απόλυτο δίκιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments