Ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οικονομία και οι υποδομές της χώρας είναι κατεστραμμένες, με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της να σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με το CNBC, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το ουκρανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 35% το 2022 και προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι το ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας θα αυξηθεί σχεδόν στο 60% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους – από 18% το 2021.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και συνδεδεμένης παράλληλης χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%, μια λιγότερο σοβαρή πτώση από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Ο πληθωρισμός άρχισε επίσης να επιβραδύνεται, αλλά έκλεισε το 2022 στο 26,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU).
Πλάνο μαζικής ανοικοδόμησης
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της G-20 την Πέμπτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε το ΔΝΤ να κινηθεί γρήγορα προς το πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δανεισμού, με την Ουάσιγκτον να ετοιμάζει οικονομική βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σωρευτικά 76,8 δισ. δολάρια σε διμερή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου της Γερμανίας.
Αυτό περιλαμβάνει 46,6 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές επιχορηγήσεις και δάνεια, όπλα και βοήθεια για την ασφάλεια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον υπόλοιπο κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός με 5,1 δισ. δολάρια, ακολουθούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 3,3 δισ. δολάρια.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στον δεύτερο χρόνο του και δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, με τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο σε κρίσιμες υποδομές και τις ελλείψεις ενέργειας να επιμένουν, η ουκρανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί και φέτος, αν και με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.
Μια πρόσφατη εκτίμηση της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου ανεβάζει τις συνολικές ζημιές στις ουκρανικές υποδομές σε 138 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Ζελένσκι έχει εκτιμήσει ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα μπορούσε τελικά να κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.