Σε 45 ανέρχονται τα θύματα από το ναυάγιο που σημειώθηκε στην Καλάβρια, στην Νότια Ιταλία 300 είναι ο αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στην ξύλινη βάρκα, η οποία κόπηκε στα δύο. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις Ιταλών και Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών.
300 άτομα είναι ο αριθμός των επιβαινότων στο σκάφος που προσέκρουσε σε βράχια, ελάχιστα μέτρα από την ακτή. Οι νεκροί φθάνουν τους 45 και οι τραυματίες αγγίζουν τους 80, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται γυναίκες και ανήλικα παιδιά.
Η ξύλινη βάρκα δεν άντεξε στα πιέσεις της θαλασσοταραχής και σκίστηκε στη μέση, σε απόσταση 250 μέτρων από την παραθαλάσσια ακτή.21 μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και 59 μετανάστες έχουν οδηγηθεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Στο σημείο επενέβησαν άμεσα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία, οι καραμπινιέροι και η πυροσβεστική. Μεταξύ των διασωστών, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός.
Τούρκος είναι ο συλληφθείς, ο οποίος φέρεται να είναι ο υπεύθυνος για την τραγωδία λαθρέμπορος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ανάμεσα στα συντρίμμια βρέθηκε και τα έγγραφα ενός άλλου Τούρκου, που δεν έχει εντοπιστεί αυτή τη στιγμή και που μπορεί να τραπεί σε φυγή ή να είναι μεταξύ των αγνοουμένων ή των θυμάτων.
«Βαθύτατα λυπημένη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός.
«Βαθιά θλίψη για τις πολλές ανθρώπινες ζωές που κόπηκαν από διακινητές ανθρώπων», εκφράζει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός βαραίνει όσους εξύψωσαν την ψευδαίσθηση μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες. Αυτό μιλάει από μόνο του». Η κυβέρνηση, προσθέτει η Ιταλίδα πρωθυπουργός, «έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις και μαζί με αυτές τη διάπραξη αυτών των τραγωδιών και θα συνεχίσει να το κάνει».
«Πενθώ για τους νεκρούς, εκφράζω την εγγύτητά μου στους ναυαγούς- στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε μια κατάλληλη υποδοχή- και θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες», τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πρόσθεσε ότι ««είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών».