Κόσμος

Τετραμερής συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας

Η διοργάνωση της συνάντησης κορυφής είχε απασχολήσει έντονα τη Ρωσία, το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είχε καταστεί δυνατό να οριστικοποιηθεί η επίσημη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας αυτών των τεσσάρων χωρών στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ευρώπης.

Τετραμερή συνάντηση κορυφής προαναγγέλλει η Μόσχα, στον απόηχο μιας επεισοδιακής συνόδου των χωρών της G20 και των καταγγελιών της ρωσικής πλευράς στον ΟΗΕ για πιέσεις σχετικά με «αντιρωσικό ψήφισμα».

«Οι διαβουλεύσεις για αυτήν την κρίσιμη συνάντηση βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δηλώνει, όπως αναφέρεται σε ρωσικά κρατικά μέσα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος συμπληρώνει πως «στη συνάντηση κορυφής είναι εξασφαλισμένο ότι θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας. Στην ατζέντα βρίσκεται τώρα η οργάνωση συνάντησης των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών σε τετραμερή βάση».

Η διοργάνωση της συνάντησης κορυφής είχε απασχολήσει έντονα τη Ρωσία, το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είχε καταστεί δυνατό να οριστικοποιηθεί η επίσημη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας αυτών των τεσσάρων χωρών στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Η θεματολογία της συνάντησης δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά εικάζεται σοβαρά ότι οι ενεργειακές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών θα καταλάβουν την κύρια μερίδα των συζητήσεων.

Η εν λόγω συνάντηση αποκτά ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην σύνοδο κορυφής των υπουργών Οικονομικών της G20 και της ρωσικής καταγγελίας της Δύσης περί ανελεύθερου «μαντριού». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση χθες βράδυ, στην οποία τονιζόταν ότι οι Ρώσοι «εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο» και ότι «προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου».

Η ένταση αλλά και η ρωσική οίηση κορυφώθηκαν πιο αργά, όταν η Μόσχα εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον όλων των χωρών του δυτικού κόσμου. Τα δυτικό μπλοκ δυνάμεων κατηγορήθηκε, συλλήβδην, για ανελευθερία και περιφρόνηση της ρωσικής πλευράς και των διεθνών θεσμών. Έτσι, όπως μεταδίδεται από ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, «η Δύση πίεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες στο περιθώριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσουν ένα αντιρωσικό ψήφισμα σχετικά με την Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», σύμφωνα με δήλωση του Ντμίτρι Πολυάνσκι, πρώτου Αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «η μονότονη δυτική αντιρωσική μάντρα στη συνάντηση με αφορμή την επέτειο της έναρξης της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης ήταν προβλέψιμη σε σημείο αντίφασης, και επομένως όχι αξιομνημόνευτη». Η εμφανής αλαζονεία του δικτατορικού καθεστώτος εντείνεται λοιπόν την επαύριον της θλιβερής ετήσιας επετείου της πολεμικής σύγκρουσης, αντίθετης προς το διεθνές δίκαιο και την διεθνή νομιμότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο