Διεθνή

Τι θα σήμαινε για τη Νιγηρία να εκλέξει Πρόεδρο Igbo;

Τι θα σήμαινε για τη Νιγηρία να εκλέξει Πρόεδρο Igbo;

Πηγή Φωτογραφίας: offlinepost.gr/thestival

Ο Πήτερ Όμπι δεν θέλει να ορίζεται από την εθνικότητα του. Αλλά σε μια χώρα που εξακολουθεί να στοιχειώνεται από τον πόλεμο της Biafran, η εκλογή του θα ήταν ένα συμβολικό ορόσημο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πλησίαζαν οι εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου στη Νιγηρία, η χώρα φαινόταν να βρίσκεται στη μέση μιας οικονομικής και υποδομής κατάρρευσης. Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας ανακάλεσε πρόσφατα τα τρία χαρτονομίσματα νάιρα μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, απαιτώντας από περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα να καταθέσουν όλα τα παλιά τους χαρτονομίσματα μέσα σε διάστημα τριών μηνών, σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κυρίως μετρητά και όπου εκατομμύρια δεν έχουν τράπεζα λογαριασμούς καθόλου.

Όταν έφτασε η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα υπέκυψε στις πιέσεις και όρισε νέα ημερομηνία στις 10 Φεβρουαρίου, μια συνθηκολόγηση που απέτυχε να φέρει καμία αξιοσημείωτη αναβολή. Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ήταν σχεδόν αδύνατο να λάβετε μετρητά από ΑΤΜ ή προμηθευτές σημείων πώλησης που θα μπορούσαν να σας δώσουν μετρητά για μια μικρή προμήθεια. Ήταν τόσο έντονη η κρίση μετρητών που οι άνθρωποι πλήρωναν 1.000 νάιρα (περίπου 1,50 $ με τις τρέχουσες ανεπίσημες ισοτιμίες του δρόμου) για να λάβουν 10.000 (14 $) και μέρες αργότερα 4.000 (6 $) για 20.000 (28 $)—και αυτό ήταν στο Λάγος, όπου είχαν πρόσβαση σε τράπεζες είναι σημαντικά υψηλότερο από κάθε άλλη πόλη της Νιγηρίας. Προσθέστε σε αυτό μια πολύμηνη έλλειψη καυσίμων που αψηφούσε τον συνηθισμένο εποχιακό χαρακτήρα της για να διαρκέσει περισσότερο από την περίοδο των διακοπών.

Το γεγονός ότι αυτές οι δίδυμες δυστυχίες θα είναι επακόλουθες στις εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου κατέστη σαφές σε μια ομιλία του Bola Ahmed Tinubu, του προεδρικού υποψηφίου για το All Progressives Congress, το κυβερνών κόμμα. Μιλώντας στη Γιορούμπα κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης του Ιανουαρίου στην Abeokuta, ο Tinubu αναφέρθηκε σε έναν «αυτοί» που προσπαθούσε να σαμποτάρει την εκλογή του εισάγοντας νέα χαρτονομίσματα τόσο κοντά στις εκλογές και δημιουργώντας μια τεχνητή έλλειψη καυσίμου. Ήταν μια νύξη που αναμφισβήτητα απευθύνεται στον σημερινό πρόεδρο της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari, του οποίου η υποστήριξη για τον υποψήφιο του κόμματός του έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments